Dolar 32,3847
Euro 35,0605
Altın 2.325,56
BİST 9.110,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C

İNANILIR GİBİ DEĞİL AMA, MUHTARDAN SEÇİLDİKTEN SONRA SABIKA BELGESİ İSTENİYORMUŞ!

İNANILIR GİBİ DEĞİL AMA, MUHTARDAN SEÇİLDİKTEN SONRA SABIKA BELGESİ İSTENİYORMUŞ!
25 Şubat 2019 20:01

ERZURUM Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz, yerel seçimlerin arefesinde yaptığı açıklama ile seçim yanlışlarını sıraladı. Muhtarlık seçiminde bir başvuru yeri ve süresinin olmadığını, her isteyenin son gün bile aday olabilmesinin mümkün olduğunu belirten Başkan Korkmaz, “İşin en vahimi ise muhtar seçildikten sonra sabıka belgesi isteniyor” dedi ve ekledi: “Erzurum genelinde tam 5 bin muhtar adayı var!”

Muhtarlık ile ilgili bir sistem olmadığını belirten Muhtarlar Dernek Başkanı Cemal Korkmaz, “Kimse inanmaz ama, muhtardan seçildikten sonra sabıka belgesi isteniyor. Maalesef muhtarlık bayat bir yasayla yönetiliyor, yasa öksüz çocuğa benziyor” diye konuştu. Başkan Korkmaz, yaptığı değerlendirmede daha sonra şöyle devam etti:

MUHTARLIK ADAYLIĞINDA PATLAMA YAŞANIYOR

“- Şehir merkezinde yaklaşık 200, ilçe ve köylerde ise toplamda 4 bin 800 aday var. Muhtar adayı sayısı ani Erzurum genelinde 5 bine ulaşmış durumda. 31 Mart yerel seçimleri öncesi Erzurum’da muhtar adaylıklarında adeta patlama yaşanıyor. Öyle ki, kimi mahallelerde aday sayıları 20’yi, 30’u bulmuş durumda. Yoğun ilgiye rağmen kimsenin elinde bir veri yok. Çünkü muhtar adaylığı için her hangi bir yere başvuru yapmanız, belge sunmanız veya belli kriterlere sahip olmanız gerekmiyor. Son gün bile çıkıp muhtar adayı olabilirsiniz. Oy pusulasını bastırmanız yeterli. Buna bir sistem gelmesi gerek. Seçildikten sonra sabıka belgesi isteniyor. Muhtarlık için de belediye başkanları, meclis üyeleri gibi başvuru olması lazım.”

KAOS YARATIYOR

Muhtarlığın bayat bir yasayla yönetildiğini, yasanın öksüz çocuğa benzediğini söyleyen Cemal Korkmaz, “Belediye meclis üyeliğinde belge isteniyor. Muhtarlıkta ise hiç bir belge istenmiyor. Muhtarlık için de bir başvuru yeri ve başvuru tarihi olmalı. Aday kriterleri olmalı. Seçim kurullarına kaç tane muhtar başvurdu şu anda bilen yok, oysa bunun bilinmesi lazım. Adam son gün çıkıp muhtar adayıyım diyebiliyor. Bu da kaos yaratıyor. Oy pusulasını bastırıyorsun kazanırsan sonra gidip mazbatanı alıyorsun. Bunun için yasa çıkması lazım. Yasal bir düzenleme yapılarak muhtar olacak kişilerin sabıka kaydı, seçim kurulundan olur alınması şartı aranmalı” dedi.

YASA YENİDEN ELE ALINMALI

Kimi muhtar adayının seçimi kazandığını, ancak sabıkası olduğundan dolayı veya 6 ay ikameti olmadığı için mührünün düştüğünü belirten Korkmaz, şunları kaydetti:

“- Muhtarlık düşünce, ikinci defa seçim yapılıyor, bu da ikinci bir külfete neden oluyor. Muhtar adayının da incelenmesi gerekir. Bu sıkıntıyı yıllardır dile getiriyoruz. Artık yetkililerin buna bir el atması gerekiyor. Muhtarlık önemli bir kurum. Bu şekilde seçime gidilmesi bugünün Türkiye’sine yakışmıyor. Yasa yeniden ele alınmalı. Muhtar adaylığında belge istenmediği, süre kısıtlaması olmadığı, bir eğitim şartı aranmadığı için, herkes aday olmak istiyor ve oluyor da. Bu kadar adayın olması normal değil. Bir muhtar, mahallenin amcası, teyzesi, halası ve dayısıdır. İnsanların mahallede ya da ailesinde bir sorun yaşandığı zaman ulaşacağı ilk kişidir. Bu yüzden muhtar adayının bilgili, saygılı olması da gerekir. Lütfen sırf gösteriş için aday olunmasın, liyakat ve tecrübe de aransın.”

SEÇMENLERİMİZEDE BİR UYARIM VAR

Açıklamasında seçmenlere de mesaj gönderen Başkan Korkmaz, sözlerini şöyle noktaladı:

“Lütfen mahallelerinize sahip çıkabilecek. mahallesini tanıyan, mahallesine hakim, dili dönen, gücü yeten, en önemlisi de fakir fukarasına sahip çıkabilecek, onlara hoşgörü ve merhametle muamele edebilecek adaylara oy vermelerini özellikle kendilerinden rica ediyorum. Çünkü muhtarlıkları artık bir geçim kapısı gören ve sırf bu sebepten dolayı aday olan insanlar var. Lütfen bunlara fırsat vermeyin.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.