Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 22°C

İŞ İLANLARI TUZAK DOLU

İŞ İLANLARI TUZAK DOLU
9 Ekim 2021 09:42 | Son Güncellenme: 9 Ekim 2021 09:52

“İŞ ilanları altında yatan çirkin tuzak” başlığıyla günümüz teknolojisine değinmiş , internet arama butonunda aktif rol oynayan iş ilanı yayın sitelerinde; iş arayan, ararken ahlaksız tekliflerle karşılaşan, iş beklentisi ile gidip hayal kırıklığı ile geri dönen, çoğu zaman sadece tabelası olan işyeri görünümlü tuzak yerlere, bilmeden, farkında olmadan umut bağlayan kadınlara seslenmiş ve yaşadıklarını benimle paylaşmalarını istemiştim.

Paylaştılar…

Şeytan ayrıntıda gizli…

İş ilan sitelerinde özellikle bayanlarda aranan nitelikleri hatırlatıp, birkaç ayrıntıya dikkat çektiler.

Aradıkları bayan elemanlarda istenilen özellikler…

“Bekâr, bakımlı, güzel giyimli!”

Hani zannedersiniz eleman değil de manken ya da manken adayı birilerini arıyorlar.

Bana sorarsanız, günlük yaşamımızın bir parçası olan giyim, toplum olarak da önem verdiğimiz bir konu.

Giyim kuşamla ilgili çok sayıda deyim ve güzel sözün hafızalarda yer alması da boşuna değil.

Mesela; düşünürün birinin söylediği “Giyim nihayetinde dünyayla savaştığımız zırh giysisidir” sözü aslında her şeyin özeti.
Ancak, sıra iş ilanlarında özellikle vurgulanan ayrıntılara gelince…

O ayrıntı, ilanı verenlerin gerçek niyetinin ne olduğunu gözler önüne rahatlıkla seriyor.

Neymiş efendim, bayan eleman bekâr olacakmış, bakımlı olacakmış, güzel giyimli olacakmış!

Gerçek anlamda, ihtiyaç duydukları alanlarda istihdam etmek üzere eleman arayan işletmeler, aradıkları elemanların hangi özellikleri taşımaları gerektiğini genelde belirtir, örneğin yüksekokul mezunu olma, yabancı dil bilme, mesleki deneyim şartı ararlar.

Ne yazık ki kimi ilanlar, eleman arama ilanı olmanın çok ötesinde, tacizin ete kemiğe bürünmüş hali olarak kendini gösteriyor.

İşveren ile görüşmeye giden kadınlara yöneltilen soruların ahlaki ve iyi niyet kurallarına aykırı oluşu da ayrı bir facia.

Muhatap oldukları soruların çirkinliği karşısında söyleyecek söz bulamayan, yüzleri kızaran ve bunun şaşkınlığını yaşayan, dolayısıyla nefes dahi alamayacak duruma düşen, düşürülen kadınlar, iş ilanlarının bir bölümünün ahlaksızlığa, edep dışı ilişkilere davetiye niteliği taşıdığını da söylüyor, kimi genç kız ya da kadının bu tür tuzaklara düşebildiklerine dikkat çekiyorlar.

Yığınla kötü, acı ve günah dolu olayların yaşanmasına neden olan, çanak tutan iş ilan yayınlayan sitelerin yakın takibe alınması, toplum ahlakı açısından mutlak bir zorunluluk olarak gösteriliyor.

Son söz olarak diyorum ki;

Ruhen, bedenen ve kalben benliğimizi zedeleyen bu ahlaksız yarayı; duyarlılık göstererek, susmayarak, göz yummayarak, güçlerimizi birleştirip, tek ses haline gelerek iyileştirebiliriz.

Öyleyse, haydi tek ses ve tek yumruk olmaya!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.