Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C

İSPİR’İN GÖLLERİNE RİZE İPOTEK Mİ KOYDU

İSPİR’İN GÖLLERİNE RİZE İPOTEK Mİ KOYDU
20 Aralık 2018 10:57 | Son Güncellenme: 20 Aralık 2018 10:58

ÜLKEMİZİN önde gelen dağlarından olan ve Erzurum-Rize-Artvin üçgeninde bulunan Kaçkarlar’daki göllerin, “coğrafi istila”ya uğradığı iddia edildi. Kaçkarlar’ı avucunun içi gibi bilen, çevreye olan duyarlılığı ile de tanınan İspir Yedigöller Köyü’nden “Dağların Oğlu” lakaplı Bülent Erkan, “Erzurum’a ait göller, Rize’ye ait kitap ve broşürlerde kendilerininmiş gibi gösteriliyor. Buna izin verilmemesi gerekiyor” iddiasında bulundu.

İspir ilçe sınırları içinde, özellikle de Kaçkar Dağları’nda bulunan, kadastro kayıtlarında Erzurum’a ait gözüken çok sayıda göle Rize tarafından adeta ipotek konulduğu öne sürüldü. Bölgesinin coğrafi yapısını, göllerini, dağların önemli noktalarını iyi bilen, yöreyi gezmeye gelen yerli-yabancı turistlere rehberlik eden, çevre gönüllüsü olması nedeniyle de yaban hayatının korunmasına azami gayret gösteren Bülent Erkan, Erzurum insanının kendi öz varlıklarına ve değerlerine sahip çıkması gerektiğini söyledi.

DOĞAL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

İl sınırlarının resmi olarak belli olmasına, Kaçkarlar’daki göllerin de Erzurum’a ait bulunmasına rağmen, bu doğal değerleri Rize’nin sahiplenmesini içine sindiremediğini kaydeden Bülent Erkan,  konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“- Kaçkarlar’ın neresinde ne var, hangi gölün adı ne, o göller nerede biliyorum. Kimsenin aslında yeni bir yer, yeni bir göl keşfettiği de yok. Ama Rize Valiliği, bizim ‘Papazın Gölü’ diye adlandırdığımız gölü, sanki Yaşar Kabil diye bir Rizeli keşfetmiş diye, o gölün adını Kabil Gölü diye adlandırarak kayıtlara geçmiş. Bizim köylerimiz ve yaylalarımızda bulunan göller, doğal olarak bize aittir. mesela Çatakkaya Köyü’nun Kunk Gölü, Büyük Anadan Vadisi’nde, Dilek Dağı eteklerindeki 3 göl, Diyasor Yaylası’ndaki göl, Aksu Köyü’ndeki Kuş Dili Gölü,  Verçenik’teki Mal Gölü ve dahası… Bunların hepsi Erzurum’un öz malıdır. Geçtiğimiz yıllarda, il sınırlarını belirleyen tabelalar vardı. O tabelalarda mesela ‘Erzurum Milli Parkı Yaban Hayatı Sahası’ yazardı. Şimdi o tabelalar yok. Kim söktü, niye söktü bilmiyorum. Ama ‘Rize’nin Gölleri’ kitabını inceleyip, bize ait gölleri orada görünce, sanki tabelaların neden yok edildiğini de anlar gibi oldum.” erzhaber

YORUMLAR

  1. Önder Şimşek dedi ki:

    Bariz saçmalamışsın. Göl öte tarafta olsa ne olur beri tarafta olsa ne olur? Gelen turist göl nerenin sınırına dahil ise oraya kart basıpta mı gidiyor. Göllerin yaylaların tamamı Erzurum tarafında olsa ne olur? Ulaşım ne taraftan sağlanırsa o taraf daha şanslıdır her zaman. Rize – Trabzon çekişmesinde de benzer bir durum söz konusu. Bütün yabancı turistler ulaşım açısından daha avantajlı olduğu için Trabzon’da konaklar parayı orada harcar Rize’de daha az para harcar. Sizin yaklaşımınız ile ben de bir soru sorayım. İspir Yedigöller dediğimiz bölgede kaç göl var kaçı Erzurum sınırlarında, kaçı Rize sınırında ve ismi neden heryerde İspir Yedigöller diye geçer? Hasılı kelam bu kafalarla bölge turizmi bir arpa boyu yol almaz.