Dolar 32,3296
Euro 35,0509
Altın 2.281,73
BİST 8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C

KALE’NİN BÜYÜLEYEN KONAKLARI

KALE’NİN BÜYÜLEYEN KONAKLARI
15 Aralık 2017 13:43

BİZANS İmparatoru Theodosius tarafından 415 yılında yaptırılan, Kanuni Sultan Süleyman ve İkinci Mahmut tarafından onarılan Erzurum Kalesi, çevresini saran kötü yapılardan sonunda kurtuldu. Kalenin Ulu Camiye bakan tarafında bulunan ve onarımdan geçirilen konaklar, surları biraz gölgeledi gibi. Konaklar, Cumhuriyet Caddesine doğru çekilseydi sanki daha iyi olacaktı.

Emekli Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Atatürk Üniversitesinden emekli, gazeteci Süreyya Çarbaş, Horasan eski Belediye Başkanı Dursun Şen ile birlikte Kale’nin çevresini dolaştık, sonra da kalenin kuzeybatı eteğindeki, Şeyhülislâm Feyzullah Efendi tarafından 1701’de yaptırılan Kurşunlu Camisini ve medreselerini görmeye gittik.

Meğer kalenin diğer yüzünden hiç haberimiz yokmuş. İlk kez öbür yüzü adımladık ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Erzurum Şubesine tahsis edilen konağa girdik. Tarihi konak ve bahçesi hepimizi adeta büyüledi.

Derneğe ait konakta, bedensel engelli gazilerle tanıştık, sohbet ettik. Başkan Recep Akgül “Asansörü olmayan altıncı kattaki daireye gaziler çıkamıyordu. En büyük üzüntümüz buydu. Başkan Mehmet Sekmen sayesinde engeli aştık. Bedensel engelli arkadaşlarımızla artık beraberiz ve çok mutluyuz” dedi.

Başkan Akgül, çay ikramından sonra konağı gezdirdi, düşüncelerini anlattı. Ardından böylesine güzel konaklardan birinin de mutlaka Kent Müzesi yapılması gerektiğini konuştuk. Bu konuda bir öneride bulunan arkadaşımız Süreyya Çarbaş bunu önce Ahmet Küçükler’e, ardından Başkan Mehmet Sekmen’e duyurmaya  çalıştığını bildirdi ve şunları söyledi:

“Yazım yayınladıktan sonra Büyükşehir Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı, aynı zamanda Özel Kalem Müdürü olan Hasan Şahin, 13 Ekim 2016 günü telefonla aradı ve ‘Başkanımız Mehmet Sekmen, öneride bulunduğunuz Kent Müzesi fikrine sıcak bakıyor. İlginiz için çok teşekkür ediyoruz’ dedi ama aradan bir yıldan fazla zaman geçti. Büyükşehir Belediyesi şimdiye kadar bu konuda adım atmadı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.