Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 17°C
Az Bulutlu
Erzurum
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 23°C

KANIN OLUK OLUK AKTIĞI YANIKDERE’NİN GİZEMİ!

KANIN OLUK OLUK AKTIĞI YANIKDERE’NİN GİZEMİ!
14 Mart 2020 09:56

HER yıl Mart ayı geldiğinde, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluş yıldönümlerinde hatırlanır Yanıkdere Şehitleri.

Şehrin Kuzeydoğusu’nda, Şehitler Mahallesi’nde, tam bir asır önce yaşanan mezalimi, soykırımı, vahşeti hatıralarda diri tutmak amacıyla yaptırılan şehitliğin içinde, 12 Mart’ta tören düzenlenir.

Geleneksel hale gelen bir uygulamayı yerine getirmek amacıyla, usulen de olsa bir grup insan Yanıkdere Şehitliği’nde toplanır; konuşmalar yapılır, şiirler okunur, son olarak da dua edilir ve tüm etkinlik bir, iki saat içinde son bulur.

Bu yıl da Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yılı kutlamaları çerçevesinde, Yanıkdere Şehitliği’nde de bir tören düzenlendi.

Vali Yardımcısı Önder Coşğun, Yakutiye İlçe Müftüsü Osman Yazıcı, 55. Bakım Fabrika Müdürü Albay İbrahim Kaynar, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Selahattin Turan, Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Erzurum Şube Başkanı Emekli Albay Hakan Kürşat Tuluk ile öğretmen ve öğrencilerin katıldığı törende konuşan Nenehatun Kız Anadolu Meslek Lisesi öğretmenlerinden İbrahim Kırmacı, ilginç bir ayrıntıya dikkat çekti.

KAİDENİN ALTI BOŞ DEĞİL

Toplamda 3 bin masum insanın katledildiği Yanıkdere ile ilgili bilgiler aktaran Kırmacı Hoca, “Ermeni mezalimini unutmayalım diye yaptırılan bu şehitliğin içindeki kaidenin atam altında iki şehit mezarı bulunuyor” dedi.

1918 yılının şubat ve mart aylarında, tam da üzerinde bulunduğumuz bu topraklarda vahşi cinayetler gerçekleşmiş ve bir ‘Türk soykırımı’ yaşanmıştır” dedi.

Büyük Ermenistan hayali kurmak isteyen Taşnak Komitası çetelerinin, demiryolunda biriken karları temizletmek bahanesiyle şehir merkezi ve yakın köylerden topladıkları masum insanları, bugün atıl durumda bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ait tahıl silolarının bulunduğu yerde Ruslar tarafından daha önceden yaptırılan demiryolu barakalarına hapsettiklerini belirten İbrahim Kırmacı, oluk oluk kanın aktığı Yanıkdere vahşetini şöyle anlattı:

BAŞLARINI EZEREK KATLETMİŞLER

“- O barakalarda günlerce aç ve susuz beklettikleri insanları, ellerini bağlayarak 20’şer kişilik kafilelerle vagonlara doldurup, geceleri buralara taşımış, Yanıkdere Köprüsü’nü geçtikten sonra, baltalarla kafalarını ezerek, acımasızca süngüleyerek şehit etmiş ve cesetleri dereye yuvarlamışlardır.

Sadece Yanıkdere’de 3 binden fazla insan o kısa zaman dilimi içinde şehit edilmiştir. Ermeni katliamı şehir merkezinde de devam etmiş, binlerce insan ya evlerinde, ya çarşıda, pazarda, ya da camilerde kurşunlanarak, hunharca katledilmişlerdir. 12 Mart sabahı Türk Ordusu’nun şehre girmesiyle vahşetin boyutu anlaşılmış, bu katliamı Kazımın Karabekir Paşa da daha sonra kaleme aldığı anılarında ayrıntıları ile yazmıştır.”

ŞEHİTLER DUALARLA ANILDI

Yapılan konuşmaların ardından Yakutiye İlçe Müftüsü Osman Yazıcı’nın yaptığı duayla tören son buldu.

TULUK’TAN KUTLAMA

Tören sonrasında TESUD Erzurum Şube Başkanı Emekli Albay Hakan Kürşat Tuluk, İbrahim Kırmacı’nın yanına giderek, yaptığı güzel ve anlamlı konuşmadan dolayı kendisini kutladı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.