Dolar 32,5908
Euro 34,8058
Altın 2.422,71
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 18°C
Az Bulutlu
Erzurum
18°C
Az Bulutlu
Sal 22°C
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C

KARSKAPI’NIN HÜZÜN ŞEHİTLİĞİ

KARSKAPI’NIN HÜZÜN ŞEHİTLİĞİ
3 Eylül 2020 12:40 | Son Güncellenme: 3 Eylül 2020 13:55

HER yıl genelde Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluş tarihi olan 12 Mart başta olmak üzere, Şehitler’i Anma Günü’nde ve diğer milli bayramlarda şehrin akla gelebilecek ne kadar sivil ve askeri yetkilisi varsa, 7’den 70’e herkesin ziyaret ettiği, saygı duruşunda bulunduğu, fatihalar okuduğu Karskapı Şehitliği’nde bulunan “Yiğitler Anıtı” bakım ve onarımın yanında, düzeltme de bekliyor.

1915 YILINDA KURULDU

Yöneticilerin törenler sırasında yanından vurup, geçtiği hüzün anıtının da bulunduğu şehitliğin girişinde yer alan tabelada, Karskapı Şehitliği’nin 1915 yılında Kazım Karabekir Paşa tarafından kurulduğu belirtiliyor. Aynı yıl vefat eden Hafız Hakkı Paşa’nın defni ile kurulan şehitliğe, 1922 yılında Tiflis’te şehit olan Cemal Paşa ve kuvvetleri de yine Kazım Karabekir Paşa’nın talimatıyla törenle defnedilmiş.

1962 YILINDA NAKLEDİLDİ

Karskapı Şehitliği 1933-36 yılları arasında şehrin değişik semtlerinde bulunan mezarlarla birlikte düzene sokuldu, zaman içinde şehitliğin sembolü haline gelen ve dört yüzü bulunan Yiğitler Anıtı, 1962 yılında 9’uncu Kolordu Komutanlığı tarafından Araplar Düzü’nden mevcut yerine nakledildi.

ÜSTÜNKÖRÜ ONARIM

Şehitliğin tam orta yerinde, gelen ziyaretçileri karşılar şekilde yer alan Yiğitler Anıtı, şimdilerde tel tel dökülen haliyle “hüzün anıtı” halini aldı.

Dört bir yanına yazılı, imla hataları ile dikkat çeken veciz sözlerin bulunduğu panoların yıprandığı anıtın dökülen taşlarının üstünkörü yerleştirildiği, derz yerine çimento kullanıldığı ve baştan savma kaba sıvama yapıldığı ziyaretçilerin dikkatinden kaçmıyor.

HATALAR DÜZELTİLEBİLİR

Tarihi eser tescilli anıtın bakımının yanı sıra üzerindeki imla hataları ile dikkat çeken panoların düzeltilip, düzeltilemeyeceği konusunda görüşlerine başvurduğumuz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, “Hatalar düzeltilebilir, anıtın bakım ve onarımı yapılabilir. Bu konuda bizim açımızdan bir sıkıntı yoktur” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Gazeteci Nihat Kılıçoğlu’nun da sosyal medyadan yayınlayarak dikkati çektiği yanlışları kimin, hangi kurum ya da kuruluşun düzelteceği merak konusu oldu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.