Dolar 32,5525
Euro 35,0287
Altın 2.429,51
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 20°C

KORONA ARTIK EVDEN SOKAĞA YAYILIYOR

KORONA ARTIK EVDEN SOKAĞA YAYILIYOR
21 Ağustos 2020 12:05 | Son Güncellenme: 21 Ağustos 2020 12:19

KORONAVİRÜS ya da Covid-19 salgını Erzurum’da hız kesmeden etkisini sürdürürken, “Evde kal Türkiye”, “Evde hayat var”, “Evde kal, sağlıklı kal” sloganlarının işe yaramaz hale geldiği ve ters etki yapmaya başladığı iddia edildi.

Covid-19 testi pozitif çıkan çok sayıda vatandaşın, kaptığı virüsü evin diğer bireylerine de bulaştırdığı, bu nedenle salgının önce bir kişi aracılığıyla sokaktan-eve sızıp, diğer aile bireylerinin hastalanmasıyla birlikte evden sokağa taşar hale geldiği kaydedildi.

AŞI İZDİHAMI

“Zatürre aşısı koruyucu özelliğe sahip, sağlık ocaklarında da aşı yapılıyor” söylemlerinin kulaktan kulağa yayılmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde sağlık ocaklarına akın eden vatandaşların yaşattığı izdihamla şaşkına dönen görevli hekim ve sağlık personeli, ciddi anlamda virüs tehdidiyle burun buruna geldi.

Aşı talebinin yaşattığı yoğunluk nedeniyle sağlık ocaklarında virüsün çok daha yaygın şekilde görüldüğünü belirten doktorlar, vatandaşları alınan önlemlere ciddi şekilde uymaya ve kendilerini koruma altına almaya davet ettiler.

AŞI YOK, KİMSE GELMESİN

Stoklardaki zatürre aşısının kısa süre içinde tükendiğini, yeni parti aşıların da eylül ayı başlarında geleceğini hatırlatan görevliler, vatandaşları bugünlerde aşı için sağlık ocaklarına gelmemeleri konusunda uyardılar.

İŞ TERSİNE DÖNDÜ

Açık hava toplantıları, kutlamalar, düğünler, sosyal mesafe kuralına uyulmadan yapılan kahve sohbetleri, çarşı-pazar yoğunluğu gibi nedenlerden dolayı giderek çok daha geniş kitlelere yayılmaya başlayan virüsün, evlerden sokağa taşar hale geldiği öne sürüldü.

ÇELİŞKİYE DİKKAT

Testleri pozitif çıkan vatandaşların “evde karantinaya” alındığı, bu aşamada da virüsü diğer aile bireylerine bulaştırdığını belirten doktorlar, bu çelişkili duruma ivedilikle çözüm bulunması gerektiğini söylediler.

“Evde kal, evde hayat var” gibi sloganların çoğu evde geçerliliğini yitirdiğine dikkat çeken doktorlar, “Test sonucu pozitif çıkan bir vatandaşın evinden başka gideceği bir yer yoksa, taşıdığı virüsü evin diğer bireylerine de ister istemez bulaştırıyor. Son zamanlarda karı-koca hasta sayısındaki anormal artış, bunun bir göstergesi. Testi pozitif çıkan ve durumu ağır olmayan hastaları evlerine göndermek yerine, örneğin öğrenci yurtlarında karantinaya almak gerekir. Yoksa evinde karantina altına alınan bir insanın, virüsü evin diğer mensuplarına bulaştırması kaçınılmaz oluyor. Bu da ‘evde kal, sağlıklı kal’ esprisini bir anda yok ediyor” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.