Dolar 32,3833
Euro 35,0293
Altın 2.326,93
BİST 9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
13°C
Parçalı Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 18°C

KUTSAL EMANETLERE, VALİ MEMİŞ İLE BİRLİKTE ULAŞTIK

KUTSAL EMANETLERE, VALİ MEMİŞ İLE BİRLİKTE ULAŞTIK
10 Nisan 2019 09:17 | Son Güncellenme: 10 Nisan 2019 09:19

YAKLAŞIK 8 yıl kadar önce restore edilmek üzere ibadete kapatılan ve içinde bulunan tarihi nitelikli el yazması Kur’an’ları, antika şamdanları, halı ve kimileri ile saati tutanakla tespit edilen ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilen, ancak aradan geçen zaman içinde akıbeti “meçhul” hale gelen Lalapaşa Cami’nin kutsal emanetlerine sonunda ulaştık.

Başta cami cemaati olmak üzere, çok sayıda insanın merak ettiği, sağlıklı bilgi elde edilemeyince de hayali, biraz da uydurma haberlerin kulaklara fısıldandığı Lalapaşa’nın neredeyse gizemli hale gelen kutsal emanetlerine, Cem Atmaca – Öztürk Akkök ikilisi tarafından yayınlanmasına başlanılan Duvar Gazetesi Programı’nda geçtiğimiz hafta dikkat çekilmişti.

PAHA BİÇİLMEZ ESERLER VAR

Aralarında paha biçilemeyecek ölçüde, son derece değerli eserlerin yerini bulmak, akıbetlerini öğrenmek amacıyla başlattığımız çalışmaya omuz vermesi amacıyla, kapısına dayandığımız Vali Okay Memiş’ten yardım istedik.

Erzurum’a geldikten, şehri tanımaya başladıktan sonra, turizm ve tanıtım ile ilgili açıklamaları ile yüreklere su serpen, “Erzurum Kalesi ve çevresini istanbul’un Sultanahmet Meydanı’na benzetiyorum. Bu bölgeyi de öyle bir meydan haline getireceğiz” diyen Vali Memiş, düşüncesini bir adım daha ileri taşıdı ve Üç Kümbetler’in çevresinin “millet bahçesi” yapılması anlamında da Erzurum’a gelen bakanlardan söz aldı.

VALİ MEMİŞ İLE ARAYIŞA GİRDİK

Erzurum’un, özellikle de Lalapaşa’nın kutsal emanetlerine sahip çıkılması gerektiğini belirten ve bizimle birlikte arayışa giren Vali Memiş, eserlerin Çifte Minareli Medrese’de koruma altında tutulduğunu öğrenince, önümüze düştü, mihmandarlığımızı yaptı ve bizi İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ile birlikte gizemini koruyan eserlere ulaştırdı.

Çifte Minareli Medrese’de vali Memiş’i, Vakıflar Bölge Müdürü İsmet Çalık bilgilendirdi. Lalapaşa Cami’nde bulunan irili-ufaklı toplamda yaklaşık 175 parça eserin müdürlükleri tarafından teslim alındığını belirten Çalık, “Bu eserlerden bir bölümünü, bakım ve düzenleme çalışmalarının yapılması için, Ankara’ya gönderdik. O eserlerin önümüzdeki haziran ayında Erzurum’a getireceğiz. Eserler, artık Lalapaşa Camii’ne verilmeyecek ve burada, Çifte Minareli Medrese’de sergilenecek” dedi.

Turizm ve tarihi eser konusunda hassasiyeti gözlenen vali Okay Memiş’e, biz de yaklaşımı ve gösterdiği hassasiyet nedeniyle teşekkür ettik. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.