Dolar 32,5594
Euro 34,8815
Altın 2.429,92
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
22°C
Parçalı Bulutlu
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 22°C

LOJİSTİK KÖY FARE BİLE DOĞURMADI

LOJİSTİK KÖY FARE BİLE DOĞURMADI
16 Kasım 2021 15:18

YAKLAŞIK 10 yıl önce, her zaman olduğu gibi, yerel yönetimler tarafından yine büyük hedefler gösterilerek gündeme getirilen, yapıldığında sadece Erzurum’un değil, bölge illerinin ekonomilerini uçuracağı söylenen ve temeli o yıllarda atılan Palandöken Lojistik Köyü, umutları ve beklentileri boşa çıkardı, fare bile doğuramadı.

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATAN PROJE

Erzurum ticaretine ivme kazandıracağı, ihracatın daha kolay ve seri şekilde yapılmasına, malların gidecekleri ülkelere sorunsuz şekilde ulaşmasına katkı yapacağı söylenerek yapımına başlanılan, adına da o tarihlerde “Palandöken” denilen Lojistik Köy Projesi’nin beklentilerin çok uzağında seyir göstermesi, hedefine varamayan Doğu Anadolu Serbest Bölgesi, Kış Turizmi, Üniversiteler Kış Oyunları projeleri ve diğer çalışmalarda olduğu gibi hayal kırıklığı yaşattı.

ASFALTSIZ YOLUNU DİKENLER SARDI

Temeli; süslü sözlerle parlatılarak, büyük hedefler gösterilerek atılan, ancak bugün dikenlerin sardığı, toprak zeminine asfaltın dökülmediği köstebek yuvasını andıran çukurlarla dolu yoluyla gören herkese “Burası mı Lojistik Köy” dedirten projenin trajik duruma düşmesi, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan’ı heveslendirdi ve Bakan Arslan’ın gayreti ile Kars’ta da 2017 yılında, 400 bin metrekare alanda, 19 hattan oluşan lojistik merkezin temeli atıldı, inşaatlar kısa sürede tamamlandı ve merkeze yük trenleri sefer yapmaya başladı.

ÇOK ŞEY SÖYLEMİŞLERDİ

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, o tarihlerde yaptığı açıklamada “Modem yük taşımacılığın üssü olarak kabul edilen lojistik köy. Doğu Anadolu Bölgesi’ne hareketlilik getirecek. Erzurum, Türkiye’nin İran ve Gürcüstan’a açılan kapısı konumunda. Avrupa’dan Erzurum’a getirilecek yük çok rahatlıkla dağıtılacak. Bunu ben İpekyolu projesine canlandırılması benzetiyorum. Lojistik köyle birlikte gelecek olan hızlı trenin Erzurum’dan Karadeniz’e gitmesini arzu ediyoruz” demişti.

Yine dönemin İhracatçılar Birliği Başkanı Cemal Şengel, Ak Parti İl Başkanı Murat Kılıç, Vali Ahmet Altıparmak da değişik tarihlerde yaptıkları açıklamalarda Lojistik Köy’ün önemine değinmiş, bu projeyi “kalkınmanın lokomotifi” olarak göstermişlerdi.

Erzurum’un kötü giden talihini değiştirecek bir projeymiş gibi anlatılan, dolayısıyla toplumda ilgi uyandıran ve büyük beklentilerin doğmasına yol açan Lojistik Köy’ün Kars’a kaydırılacağı iddiaları iki il arasında karşılıklı atışmalara neden olmuş ve gerginliğe yol açmıştı.

Erzurum Birinci Organize Sanayi Bölgesi’ne bitişik 360 bin metrekare alanda kurulan Lojistik Köy’den istenilen verim alınamadığını geçtiğimiz aylarda yapılan, TCDD 4. Bölge Müdürü Ali Kara ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Bölge Müdürü Erhan Tepe’nin de katıldığı toplantıda Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Ethem Tanrıver bir konuşma yapmış, önemli soruna işaret etmiş, müdürlerin gözlerinin içine baka baka “Özbekistan ile temas kurmak istedim. Bir yetkili aradım, ama bulamadım” demişti. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.