Dolar 32,3638
Euro 35,0383
Altın 2.324,23
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

MAREŞAL ÇAKMAK HASTANESİ’NİN AKIBETİ AZİZİYE HASTANESİ GİBİ OLMASIN

MAREŞAL ÇAKMAK HASTANESİ’NİN AKIBETİ AZİZİYE HASTANESİ GİBİ OLMASIN
29 Şubat 2020 18:12

YAKLAŞIK 145 yıl önce, 1875 yılında, Sultan Abdülaziz’in emriyle Yoncalık’ta, Kışla Mevkii’nde yaptırılan, sonraki yıllarda “Mareşal Çakmak” adını alan askeri hastane kapatıldı. Kapatılan hastane binasının bundan böyle hangi amaçla kullanılacağı merak konusu olurken, vatandaşlar, binanın akıbetinin Aziziye Araştırma Hastanesi gibi olmaması için gerekli önlemlerin şimdiden alınmasını istediler.

Sadece Erzurum’un değil, ülkenin “en eski” sağlık kuruluşlarının başında gelen, tamamlandığı yıllarda açılış töreni için Erzurum’a gelen dönemin Genel Kurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın adı verilen askeri hastane, 2000 yılında Hastaneler Caddesi’nden, Yenişehir’de yaptırılan ve bugünlerde de kapatılan yeni binasına taşındı.

Çat Yolu üzerinde yaptırılan Şehir Hastanesi’ne nakledilmesi kararlaştırılan Mareşal Çakmak Hastanesi, son günlerinde “karantina hastanesi” macerası da yaşadı.

Koronavirüs yüzünden ölüm olaylarının yaşandığı İran’dan gelmesi muhtemel Türk vatandaşlarını kontrol altında tutmak amacıyla Şehir Hastanesi ile birlikte karantina hastanesi olarak ilan edilen Mareşal Çakmak Hastanesi, gelen-giden olmayınca, vatandaşlardan gelen yoğun itirazlar da göz önünde tutularak kapatıldı.

Hizmeti durdurulan hastanenin geride kalan 20 yaşındaki binasının hangi amaçla kullanılacağı gizemini korurken, binaya mutlaka sahip çıkılması gerektiği belirtildi.

Erzurum’un “terkedilmiş kamu binası” adına “sabıkalı” olduğuna dikkati çeken vatandaşlar, Yenişehir’in girişinde bulunan ve bir zamanlar Atatürk Üniversitesi tarafından “Aziziye” adı altında araştırma hastanesi olarak hizmet veren binanın akıbetinin göz önünden ırak tutulmaması gerektiğini söylediler.

Başta hırsızlar olmak üzere uyuşturucu müptelaları açısından “bulunmaz bir nimet” olarak görülen bu tür binaların çok kısa süre içinde yağmalandığını bilen vatandaşlar, Erzurum Valiliği’nin işi şimdiden sıkı tutması gerektiğini söylediler.

MAREŞAL ÇAKMLAK HASTANESİ’NİN TARİHÇESİ

Hain darbe girişiminin yapıldığı 2016 yılına kadar askeri amaçlı olarak kullanılan, zaman içinde sivil vatandaşlara da sağlık hizmeti vermeye başlayan Mareşal Çakmak Askeri Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’na bağlanmış, adı da Mareşal Çakmak Hastanesi olarak değiştirilmişti.

Hastanenin tarihçesi, https://maresalcakmakdh.saglik.gov.tr adresinde şöyle anlatılıyor:

Hastanemiz ilk olarak Sultan Abdülaziz döneminde 1875 yılında Yoncalık Kışla Mevkii’nde inşaa edilen binalarda faaliyete geçmiş ve 1883 yılında Erzurum Merkez Hastanesi adı altında hizmetlerine devam etmiştir. 1902 yılında Mevki Hastanesi adını alana hastanenin yatak kapasitesi 1911 yılında 500’e çıkarılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı’nda Ruslar tarafından tahrip edilen ve işgalden sonra onarım gören hastane, 1920 yılında 15 nci Kolordu Hastanesi olmuştur.

Hastane 1925 yılında Harbiye Kışlasına (Şu anki İç Ted.Blg.Bşk.lığı binası) taşınmış ve 1936 yılına kadar 330 yataklı Müstahkem Mevki Hastanesi adıyla bu binada hizmetlerini sürdürmüştür.

1925 yılında, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Erzurum’un kalkındırılması maksadıyla yapımına başlanan ve inşaatı tamamlanamayan Erzurum Meclis-i Umumi Binası’nın 1930 yılında hastane binası olarak Türk Silahlı Kuvettlerine devri gündeme gelmiş ve yapımı hızlandırılarak 1936 yılında tamamlanmıştır.

Yapımı tamamlanan hastanenin açılışı 1937 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi ÇAKMAK tarafından yapılmış ve adına, dönemin kolordu komutanı Korgeneral Muzaffer Ergüder ‘in teklifiyle ve T.B.M.M. kararıyla “Mareşal Çakmak Asker Hastanesi” adı verilmiştir. Mareşal Çakmak Asker Hastanesi 12 Temmuz 2000 tarihine kadar bu binada hizmet vermiştir.

Gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda 1995 yılında Yenişehir bölgesinde yeni bir hastane yapımına başlanılmış yapımı tamamlanan yeni hastane binası 12 Temmuz 2000 tarihinde dönemin K.K.K.Org.Atilla Ateş, Jandarma Gn.K.Org Rasim Beti, 3 ncü Or.K.Org.Tuncer Kılınç ve 9 ncu Kor.K.Korg. Sami Zığ’ın katıldıkları törenle hizmete açılmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.