Dolar 32,4494
Euro 35,0400
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 5°C
Az Bulutlu
Erzurum
5°C
Az Bulutlu
Çar 10°C
Per 12°C
Cum 11°C
Cts 12°C

MEHMET SEKMEN’E ÖNEMLİ DUYURU!

MEHMET SEKMEN’E ÖNEMLİ DUYURU!
13 Şubat 2022 16:00 | Son Güncellenme: 13 Şubat 2022 16:02

“ERZURUM‘da bar” dendiğinde ilk akla gelen isimlerden olan halk oyunlar uzmanı Suat Kılınboz’u erzurumdanhaberler’de yayınlanan ve gündem oluşturan açıklamalarına, aynı hassasiyet, duyan bir okul müdüründen destek geldi. Bu gidişle yakın bir gelecekte okullarda bar ekibi bulmanın mümkün olamayacağına dikkat çeken bir okul müdürü, “Okullarda ne ekip ve ne de ekipman maalesef bulunmuyor. Ekip oluşturacak maddi güçten herkes yoksun. Bu önemli kültür sorununa önce Erzurum Büyükşehir Belediyesi, dolayısıyla Başkan Mehmet Sekmen Bey’in eğilmesi ve sahip çıkması gerekiyor” diye konuştu.

TEHLİKENİN AYAK SESLERİ DUYULUYOR

Uzun yıllar hem bar tutarak, hem usta öğreticilik ve hem de yarışmalarda hakemlik yaparak Erzurum folklorüne önemli hizmetlerde bulunan Kültür ve Turizm Derneği’nin önceki Başkanı Suat Kılınboz’un, “Dadaş artık bar tutmuyor. Bu gidişle Erzurum barlarını videolardan izlemek zorunda kalacağız” şeklinde yaptığı değerlendirmeyi, kent merkezindeki önemli bir okulun müdürü de onayladı, onaylamakla kalmadı, milli kültürün yok olma tehlikesinin günümüzde her zamankinden çok daha fazla hissedildiğini belirtti.

MADDİ İMKANSIZLIKLAR BEL BÜKÜYOR

Kimi okul müdürünün Erzurum Barları’na hiç ilgi göstermediğini, kimi okul müdürünün de imkansızlıklar nedeniyle sosyal faaliyetlerden uzak kalma mecburiyetinde kaldığını belirten ve isminin saklı kalmasını isteyen aynı müdür, erzurumdanhaberler’e şunları söyledi:

BİR ELBİSENİN FİYATI BİN LİRA

“- Okullarda bar tutacak ekip kalmadığı, yarışmalara birkaç okulun dışında kimsenin ilgi göstermediği doğrudur. Aslında ekip oluşturmak isteyen okullar var. Ama bugün bir bar elbisesinin fiyatı ortalama bin lira. Bir ekibin 11 kişiden oluştuğu düşünüldüğünde, ortaya en az 11 bin lira gibi bir rakam çıkıyor. Bu parayı karşılayacak okul yok denilecek kadar az. Buna bir de müzisyen giderini eklediğinizde karşımıza aşılması zor engeller çıkıyor. Aslında heyecan oluşsa, il genelinde kıran kırana yarışmalar olsa, insan ne yapar eder bir kaynak bulur. Ama yarışmalarda heyecan diye birşey kalmadı. Zaten tarafsız değerlendirme yapıldığı da söylenemez. Hak eden okulun ekibi değil, maalesef güçlü olan kazanıyor.”

EBB’NİN DESTEĞİ ŞART

Erzurum kültürünün ayakta kalabilmesi için başta Erzurum Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının konuya eğilmesi, kaynaklarını kültürümüzün yok olmaması için seferber etmeleri gerektiği de belirtildi. Bir kültür ve medeniyet şehri olarak bilinen Erzurum’un hedeflerinden ciddi anlamda saptığı ve uzaklaştığını bilenler, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in dışında, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Erzurum Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ve Erzurum Ticaret Borsası gibi kurumsallaşmış sivil toplum kuruluşlarının da kültür erozyonuna seyirci kalmaları ve destek vermeleri gerektiği belirtildi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.