Dolar 32,5498
Euro 34,8775
Altın 2.431,33
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 22°C

MISIR ÇARŞISI GİBİ OLABİLİR

MISIR ÇARŞISI GİBİ OLABİLİR
8 Nisan 2018 09:28 | Son Güncellenme: 8 Nisan 2018 09:30

ÜZERİNDE bir kitabesi olmadığı için, yapım yılı net olarak bilinmemekle beraber, kayıtlarda dönemin Erzurum Valisi Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında yaptırıldığı belirtilen, uzun zamandan beri de Milli Savunma Bakanlığı tarafından erzak deposu olarak kullanılan Taşambarlar’ın görüntüsü insanın içini acıtıyor.

Erzurum’un en hareketli yerlerinden birisi olan, Yenikapı ile Aliravi Caddesi’ni biri birine bağlayan kavşak üzerinde bulunan Taşambarlar’ın taş duvarlarındaki derzlerin döküldüğünü, pencerelerin yapısının bozulduğunu belirten yöre sakinleri, şöyle konuştular:

“Neredeyse 150 yıldan beri ayakta duran bu bina onarım istiyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından MSB’den devralınacağını duyduğumuz binanın yeni baştan, tıpkı İstanbul’daki Mısırçarşısı’na benzer şekilde düzenlenmesi halinde, yöreye ciddi anlamda ekonomik canlılık kazandıracaktır. Bir kış memleketi olan Erzurum’un da böylesi kapalı mekanlara ihtiyacı var. O ihtiyaç bu bina sayesinde giderilebilir.”

EKONOMİYE KAZANDIRILSIN

Yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alana sahip, 128 adet penceresi ve üç kapısı bulunan Taşambarlar’ın ciddi bir restorasyonla kent ekonomisine kazandırılabileceğini, ekonomik anlamda cazibesini yitiren bölgenin de, yine eski canlı ve hareketli günlerini bu sayede yakalayabileceğini belirten vatandaşlar, “Önceki aylarda bu binanın MSB’den Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğini duymuştuk. Hatta Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ‘anlaşma tamam, devraldık’ gibi açıklamalarını da duymuş, çok da mutlu olmuştuk. Ancak bina halen daha aynı amaç doğrultusunda, depo olarak kullanılıyor. Binanın yorgun hali ortada. Duvarlardaki dolgular dökülmüş, taşların arasındaki boşluklar her geçen gün biraz daha açılıyor. Erzurum’da kışlalar boşaldığı, asker sayısı çok çok azaldığı için, bu bina neredeyse atıl hale geldi. Yetkilileri, binaya sahip çıkmaya ve ekonomiye kazandırmaya çağırıyoruz” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.