Dolar 32,3640
Euro 35,0101
Altın 2.325,51
BİST 9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C
Erzurum
°C
°C
°C
°C
°C

MÜJDE… TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDUK!

MÜJDE… TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDUK!
17 Mart 2021 16:51 | Son Güncellenme: 17 Mart 2021 17:29

“SENİN yaptığını Çorumlu yapmadı” özdeyişini bu defa Çorumlular tekzip etti ve hava kirliliğinde Erzurum’un bir adım önüne geçti! Türkiye’nin havası en kirli 10 ilinden ikincisi olan Erzurum, önemli bir başarıya(!) imza atarken, aralarında çok sayıda sanayi kentinin de bulunduğu metropolleri geride bırakmanın gururunu(!) yaşadı.

Erzurum’un “havası en kirli 10 il” sıralamasında ikinci geldiğini belgeleyen rapor İsviçre’den geldi. İsviçre merkezli IQAir Teknoloji Şirketi, hem ülkemizin  ve hem de Erzurum’un hava kirliliği sıralamasındaki yerini açıkladı. Türkiye değerlendirmeye tabi tutulan 106 ülke içinde 46’ncı sırada gelirken, Erzurum’da havası en kirli iller sıralamasında Çorum’un ardından ikinci geldi.

Erzurum’da neredeyse 100 bin aileye birer ikişer ton havamızı kirleten kömür verildiği hepimizin malumu.

Oysa “doğalgaz gelecek, kirlilik kalmayacak” diye hayal ediyorduk.

Kömür yerine İran’daki gibi birer doğalgaz sobası verilse yoksula, fakire, fukaraya olmaz mı?

Kömür parası da yakıt parası olarak verilerek o ailelere destek sağlanabilir.

Aile, o paraya göre kendini ayarlar…

Sağlık Bakanlığı zamanında konuyu Recep Akdağ’a ilettik, valilere, belediye başkanlarına anlattık…

Sağlık Bakanı bile seçmeninin sağlığını ciddiye almadı…

Ölümlerin nedeni olarak hava kirliliği ön sıralarda…

İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından yayımlanan rapor, metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçümlerine dayanıyor.

Raporda iyi hava kalitesi aralığı bir metreküpte kükürtdioksit 0-12 mikrogram, partikül miktarı ise 2,5 mikrogram olarak tanımlanıyor. Orta kalitedeki havanın değer aralığı ise 12,1-35,4 mikrogram arasında değişiyor.

Türkiye’de ise metreküp başına düşen ortalama partikül miktarı 2,5 mikrogram, yoğunluğu da 18,7 mikrogram olarak ölçülmüş.

Yaklaşık iki yıl önce  hava kirliliği ile ilgili olarak yapılan açıklamalarda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı’nın ölçümlerine göre Erzurum’da hava kirliği alarm verdiğine dikkat çekilmişti.

O günlerde bir değerlendirme yapan ve hava kirliliğinin en büyük nedeninin yardım kömürü olduğunu belirten Vali Okay Memiş, “Kükürt oranı daha düşük kömür dağıtacağız veya doğal gaza geçişi hızlandırarak vatandaşlarımıza doğal gaz desteği sağlayacağız” demişti. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.