Dolar 32,5913
Euro 34,8085
Altın 2.496,76
BİST 9.456,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

NE ÖLÜYE SAYGIMIZ VAR, NE DİRİYE!

NE ÖLÜYE SAYGIMIZ VAR, NE DİRİYE!
20 Nisan 2017 07:29 | Son Güncellenme: 20 Nisan 2017 07:33

ERZURUM‘un bir zamanlar en saygın ve köklü ailelerinin yaşadığı Yegenağa Mahallesi ve mahalle ile aynı adı taşıyan camisi, bugünlerde hüznü ve terkedilmişliği yaşıyor, eski parlak günlerini arıyor.

Erzurum’da haziresi (Hazîre, külliye, cami, mescit, tekke gibi dini yapıların avlularında yer alan etrafı duvar veya parmaklıkla çevrili mezarlıklara verilen isim.)  bulunan camilerinden olan Yegenağa’nın bakımsızlıktan tel tel dökülen hali, gören herkesi hem üzüyor, hem hayıflandırıyor.

Caminin girişinde, son cemaat yerine konulan ayakkabılıkların darmadağın görüntüsü, hemen herkese “Bu caminin hiç mi yöneticisi, hiç mi cemaati yok” dedirtiyor. Caminin bahçesinin de inanılmaz derecede berbat bir görüntü verdiğini belirten vatandaşlar, “Bizim mahalle, sahipsiz memleket sözünün tecelli ettiği bir yer halini aldı” diye yakınıyorlar.

Caminin haziresinde bulunan mezarların da perişan haliyle gören herkesi utandırdığını belirten vatandaşlar, “Büyükşehir Belediyesi’nin Karanlık Kümbet’in bulunduğu sokaktaki eski evlere yönelik restorasyonu sürüyor. O sokak, hoş bir görüntüye kavuşacağa benziyor. Yegenağa Camisi ve mezarlarının utandıran görüntüsü ise, o güzelliğe hiç yakışmayacak. Umarız camimize el uzatan birileri çıkar” dediler.

Tarihi caminin mezarlığının çöpten ve atık malzemelerden geçilmediğini, böylesi bir görüntünün sadece “ayıp” kelimesiyle tanımlanamayacağını belirten vatandaşlar, “İnancımız gereği hepimizin mezara ve ölüye saygısı vardır. Ama Yegenağa’nın mezarında ne o temizliği ve ne de ölüye olan saygıyı görmek mümkün değil. Yegenağa’ya başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Müftülük ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün el atmasını, sahip çıkmasını bekliyoruz” diye konuştular. erzhaber

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.