Dolar 32,3697
Euro 35,0071
Altın 2.325,73
BİST 9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C
Erzurum
°C
°C
°C
°C
°C

ÖKSÜRÜK DEYİP DE GEÇMEMEK LAZIM

KIŞIN MUSTARİP OLDUĞUMUZ SIKINTILARIN BAŞINDA ÖKSÜRÜK GELİYOR. ÖKSÜRÜK DEYİP DE GEÇMEMEK LAZIM. ÜÇ HAFTADAN FAZLA SÜREN ŞİKAYETİNİZ VARSA, HEKİME DANIŞMANIZI ÖNERİRİM. DAHA HAFİF SEYREDEN ÖKSÜRÜK İÇİN ÖNERİLERİM VAR.

ÖKSÜRÜK DEYİP DE GEÇMEMEK LAZIM
19 Şubat 2023 11:02

MERHABA değerli dostlar…

Yaşadığımız acı olaylar nedeniyle ara verme ihtiyacı hissettiğim yazılarıma kaldığımız yerden devam ediyorum.

Öncelikle ve özellikle depremde hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa ve milletimize başsağlığı diliyorum.

Allah böylesi acı olayları bizlere, ülkemize, milletimize bir daha yaşatmasın.

Bu hafta sizlere kış aylarında artan üst solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli belirtilerinden biri olan yaşam kalitemizi ve iş performansımızı olumsuz yönde etkileyen öksürükten kurtulmamız için kullanacağımız bitkilerden ve tariflerinden bahsedeceğim.

Üç haftadan uzun süren öksürük vakaları ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeksizin hekime başvurmanızı tavsiye ediyor, daha basit öksürük vakalarında ise bitki çayları ile olumlu sonuçlar alabileceğinizi belirtmek istiyorum.

İşte o bitkiler…

IHLAMUR

Ülkemizde en sevilen bitki çaylarından biri olan ıhlamur çayının tüketimi kış döneminde bayağı artmaktadır. Vücut direncini yükselten, ağrıları azaltan, iltihapları önleyen ıhlamur çayı soğuk algınlığı nezle veya grip nedeniyle oluşan balgamsız kuru öksürükler için oldukça etkilidir. Üst solunum yollarında biriken bakteri ve mikropların vücuttan atılmasını sağlayan ıhlamur çayını yalnızca hasta olduğunuz zamanlarda değil günlük tüketim için de değerlendirebilirsiniz. Öksürüğe iyi gelen ıhlamur nefesi açar, kan basıncını dengeler, çarpıntıyı azaltır. Sinirleri yatıştırır, endişe ve kaygıları giderir. Migrene iyi gelir, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

ZENCEFİL

Öksürüğe iyi gelen zencefil çayının en önemli özelliği vücut direncini artırmasıdır. Özellikle de mevsim geçişlerinde ve kış aylarında oluşan balgamsız kuru öksürüklere iyi gelen zencefil çayı iltihap ve bakterilere karşı vücudumuzun doğal savunma mekanizmalarını harekete geçirmek gibi bir özelliğe sahiptir. Zencefil çayı ayrıca, kan basıncının düzene girmesine yardımcı olur, ateşi düşürür ve baş ağrılarına iyi gelir, mide bulantısını yatıştırır.

ADA ÇAYI

Ada çayının ateşi düşürmek ve öksürüğü kesmek için kullanımı bayağı eski tarihlere dayanıyor. Üstelik ada çayının faydaları ve iyileştirici etkisi zamanla o kadar abartılmış ki bu güzel kokulu bitkiye “ölümsüzlük otu” ismi verilmiş. Doğal antibiyotiklerden biri olan ada çayı boğazları yumuşatmakta ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelmekte. Kuru öksürüğü kısa sürede kestiği bilinmekte. Ada çayı ayrıca, strese iyi gelir sakinleştirir, ateşi düşürür terlemeyi azaltır ve iltihap söktürür. Tansiyon hastalarının hekimlerine danışarak kullanmasını öneririm ayrıca negatif enerjiye nazara karşı tütsüsünü yapabilirsiniz.

MEYAN KÖKÜ

Boğaz tahrişini azaltan meyan kökü aynı zamanda balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olan bitki enfeksiyon nedeniyle yaşanan öksürüğün tedavisinde kullanılabilir.

EBEGÜMECİ

Özellikle balgamlı öksürük için son derece etkilidir. Ayrıca göz kuruluğunun tedavisinde ve ödemin giderilmesinde kullanılabilir, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışması için ebegümeci çayı tüketebilirsiniz.

SIĞIR KUYRUĞU

Balgam sökücü özelliği bulunmaktadır. Öksürük bronşit ve göğsü yumuşatmaya yardımcı olur. Ses kısıklığına iyi gelir, mide üşütmesine karşı faydalıdır.

MERCAN KÖŞK

Mercan köşk üşütmeden kaynaklı göğüs ağrılarını giderir, iltihap sökücü olarak kullanılır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı çok etkilidir. Kuru öksürük şikayetlerinde kullanılabilir. Emziren annelerin sütünü artırır, idrar ve gaz söktürücü özelliği vardır.

Aslında öksürük için yüzlerce bitki var ama hepimizin bildiği kolayca elde edebileceğimiz bitkilerin bazılarından bahsettik.

Şimdi tariflerini yapalım;

Bitkilerin tamamı demleme yöntemiyle tüketilmelidir. Zencefil gibi kök bitkiler kaynatılarak tüketilmelidir. Bir su bardağı kaynar suya bir tutam içeceğimiz bitkiyi atıp 10 dakika demledikten sonra tüketebiliriz.

Kök cinsi bitkileri yaklaşık 5 dakika kaynatıp süzdükten sonra içebiliriz.

Şifa olsun dedikten sonra hekiminize danışmanızı, bitkilerinizi güvendiğiniz aktarlardan almanızı tavsiye ediyor, hepinize iyi okumalar ve güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum.

Sağlıkla kalın, hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.