Dolar 32,5868
Euro 34,8351
Altın 2.495,48
BİST 9.636,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

ONUNKİ BİR DELİ KİTAP SEVDASI

ONUNKİ BİR DELİ KİTAP SEVDASI
15 Eylül 2020 12:49

BİR insan gecesi-gündüzü, yazı-kışı, baharı ile her gününü, her anını kitaplar arasında geçirebilir, neredeyse kitapla yatıp, kitapla kalkabilir mi?

Mümkün müdür böyle bir tutku, mümkün müdür böyle bir sevda?

Kolay mıdır sabah besmele ile açılan bir sahahevinde gece yarılarına kadar kitaplarla oynaşmak, cilveleşmek, meşk etmek; kolay mıdır binlerce kitabı, yazarı, çizeri ve özellikleriyle hafızaya kaydetmek; kolay mıdır neyin ne olduğunu, nerede olduğunu bilmek, bilebilmek!

Neredeyse çeyrek yüz yılı aşkın bir zamanı kitaplar arasında geçirmek, kitaplarla büyümek, kitaplarla yaşlanmak, dolayısıyla onlarla biçim almak öyle her insanın harcı değildir.

Önce sevmek gerekir kitabı, büyük bir aşk ve büyük bir tutkuyla. Sonra bir koca yüreğe ve pek tabi ki, o ölçüde, o büyüklükte bir sabra sahip olabilmek…

Bütün bunlar bir araya gelmiş, sonuçta ortaya kitapsever her insanın yakından tanıdığı, kitap sevdasına, insan sevgisine tanık olduğu Nizamettin Korucu diye bir “kocayürek adam” çıkmış ortaya.

ŞİMDİ YENİ YERİNDE!

Önceleri Muratpaşa Mahallesi’ndeki mütevazı işyerinde “İnşirah Sahaf ve Kitabevi” adı altında kitapsever dostlarına büyük sabırla, kimseyi kırmadan, incitmeden, en sevecen, en alçakgönüllü haliyle hizmet veren Nizamettin Korucu, şimdilerde “tarihin koynunda” bir eski mekanda; Lalalapaşa Mahallesi’nde, Hanım Hamamı’na uzanan yokuşun köşesindeki 4 katlı bir eski binada sevda yolculuğunu sürdürüyor.

Kitapla haşır neşir olmaya başladığı yılların en başında hep bir “dostevi” hayali süslemiş Nizamettin Korucu’nun rüyalarını.

Geniş ve ferah bir mekanda dostlarıyla, kitapseverlerle Erzurum üstüne, kültür üstüne, kitap üstüne sohbetlerler yapma düşüncesi sürekli aklının bir yanında olmuş, olmuş ama imkanlar bir türlü el vermemiş o hayalleri gerçekleştirmeye.

Derken bir gün hali hazırdaki mevcut binanın, eskilerin “Canipbey Konağı” olarak bildikleri tarihi yapının değerlendirilmesi fikri atılmış ortaya. Halen Erzurum dışında yaşayan mülk sahibi Mustafa Özden, “Gel babaevimizi değerlendir, ocağımız tütsün” diyerek bir imkan sunmuş kendine.

Sonuçta oturup, anlaşmışlar ve Muratpaşa Mahallesi’ndeki yılların İnşirah’ı, mekan değiştirmiş ne zaman sonra.

Toplamda 13 bin kitabı olduğu yerden bir başka mekana taşımak, yerleştirmek çok da kolay olmamış elbet.

Mustafa Özden, mülk sahibi olarak incelik göstermiş, binayı elden geçirtmiş. Boya, badana derken ortaya eli ayağı düzgün bir yapı çıkmış.

DOSTLARINI BEKLİYOR

Şimdilerde tarih kokan bir mahallede, yanında Caferiye Camii, arkasında Hanım Hamamı, az ötesinde Saat Kulesi ve Erzurum Kalesi ile hoş bir bütünlük arz eden İnşirah, kitap üzerine, kültür üzerine, Erzurum üzerine dost sohbetlerinin yapılacağı, anıların konuşulup, tazeleneceği dostlarını bekliyor.

Hangi yönden olursa olsun yürüme mesafesinde kolaylıkla ulaşılacak bir noktada bulunan İnşirah Sahaf ve Kitabevi’ne, dolayısıyla Nizamettin Korucu’ya çıktığı yeni yolculukta kolaylıklar diliyoruz. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.