Dolar 32,5633
Euro 34,9059
Altın 2.427,50
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C

PALANDÖKEN’DE İRAN ESİNTİSİ

PALANDÖKEN’DE İRAN ESİNTİSİ
22 Aralık 2018 11:51 | Son Güncellenme: 22 Aralık 2018 12:04

İRAN‘ın Erzurum Başkonsolosluğu tarafından, “yılın en uzun gecesi” nedeniyle bir etkinlik gerçekleştirildi. İran’da geleneksel olarak her 21 Aralık’ta tekrar edilen “Yelda Gecesi”, Erzurum’da da, Palandöken’deki bir otelde düzenlenen programla kutlandı. Yöresel tatlı ve içeceklerin ikram edildiği, Türk-İran dostluğunu daha da pekiştirecek görüntülere sahne olan gecede şiirle okundu, yöresel sanatçıların ezgi ve türküleri, özellikle Erzurum’da yaşayan ve sıla hasreti çeken İranlılar’a ilaç gibi geldi.

Her iki ülke milli marşlarının okunmasının ardından bir konuşma yapan İran’ın Erzurum Başkonsolosu Sajad Soltanzade, soğuk bir kış akşamında bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Mahfilimizi süslediğiniz için, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diyen Başkonsolos Soltanzade, sözlerini şöyle sürdürdü:

YENİ NESİL KÜLTÜREL DEĞERLERİN FARKINDA DEĞİL

“- Kültürlü insanları ile ünü dört bir yana yayılmış kadim şehir Erzurum, tarih defterinden bir yaprağı kendisine tahsis ederek, Tebriz ile birlikte Doğu ve Batı insanlarının ticaret kapısı olmuştur. Ülkelerimiz ve milletlerimiz, bölgemizde dini, düşünsel ve değişik dil aksanlarının gelişiminde söz sahibi olmuşlardır. Ancak, tarihi şekillendiren bu iki büyük millet, bugüne kadar ortak ve ezeli kaderleri ile ilahi komşulukları istikametinde gerektiği gibi adım atamamış ve el ele verememişlerdir. Her iki ülkenin ortak kültürel zenginlikleri ve manevi yakınlıklarını yeni nesil, hiç mi hiç tanımamakta ve yeterli bilgiye sahip olamamaktadır. Gelecek nesillerimizin, bizim iki kardeş ülkenin paha biçilmez değerlerini sorguladıkları zaman, elimizde, avucumuzda onlara verecek birşeylerin bulunması gerekiyor.”

YELDA GECESİ NE ANLAMA GELİYOR

Yelda Gecesi’nin ne anlama geldiğini de anlatan Başkonsolos Soltanzade, “Bu gece, İranlılar’ın Yelda Gecesi’dir. Yılın en uzun gecesi, yeniden doğuşu simgeler. bizler, kökeni İran’ın tarihi derinliklerine kadar uzanan bu geceyi, ailelerimiz ve yakınlarımızla birlikte geç saatlere kadar kutlar, kin ve nefreti yüreklerimizden atar, onun yerine biri birimize sevgi ve muhabbet armağan ederiz. Yelda Gecesi, dün geceye göre bir dakika daha uzundur. Sevdiklerimizle beraber olmak, hatta bir dakika fazla olsa bile, daha büyük tebrikata ve mutluluğa layıktır. böyle bir gecede sizlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu bilmenizi istiyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından belli aralıklarla mikrofona davet edilen konuklar, hem şiirler okudu, hem gecenin önemine vurgu yaparak, Başkonsolos Soltanzade’ye teşekkürlerini ilettiler. Özellikle Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ile Prof. Dr. Nimet Yıldırım’ın okuduğu şiirler beğeni topladı. Gece, İran Geleneksel Müzik Grubu’nun mini konseri ile son buldu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.