Dolar 32,6924
Euro 34,8957
Altın 2.508,72
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 19°C

PALANDÖKEN’DE YELDA COŞKUSU

PALANDÖKEN’DE YELDA COŞKUSU
26 Aralık 2018 09:12 | Son Güncellenme: 27 Aralık 2018 19:20

KOMŞUMUZ İran’a göre, Yelda gecesi, yeniden doğuşu simgeleyen yılın en uzun gecesi.

Palandöken’de, Palan Otel’de İran’ın Erzurum Başkonsolosu Sajad Soltanzadeh’in düzenlediği Yelda Gecesi, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

Mitolojide Yelda, uzun boylu ve eteği yıldızlarla bezenmiş bir meleğin adı. Yelda gecesini Başkonsolos Soltanzadeh, düzenlenen etkinlikte şöyle anlattı:

“Geceyi yakınlarımız ve ailelerimizle birlikte, gün ağarıncaya kadar kutlarız. Kin ve nefreti yüreklerimizden atar, onun yerine birbirimize sevgi ve muhabbeti armağan ederiz.”

Yaklaşık üç saat süren Yelda gecesini, başarılı bir şekilde Farsça ve Türkçe tercümeler yaparak sunan ETÜ Öğretim Üyesi Dr. Pouneh Abdollahı Fard, okuduğu şiirlerle de geceye renk kattı.

Yelda gecesinde, Tebriz’le Erzurum arasında dostluk köprüleri kuran, hem de Atatürk Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin çokluğu, dikkat çekti. Salonu solduran konuklara kış günü pembe renkli İran karpuzu, kuru yemiş, tatlılar ve doğal şerbetler ikram edildi.

Atatürk Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Yıldırım, Yelda Gecesinin önemini anlattı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş da o güzel sesiyle Mevlana’nın şiirlerini okudu. Prof. Dr. Yurttaş’a İranlı bir sanatçı kanunla eşlik etti. Bizdeki kanundan tek farkı bunun özel çubuklarla çalınmasıydı.

Sonra sahneye Tebriz Azeri Müzik Grubu çıktı. Bizim de çok iyi bildiğimiz Azeri şarkıları büyük bir coşku içinde Ramin Gaznavi dillendirdi. Sanatçı gecenin sonunda Konsolos Soltanzadeh’e ve bizlere Azeri şarkılardan oluşan gruba ait CD hediye etti. İran Geleneksel Müzik Grubu ise gecede Farsça şarkılar seslendirdi.

Yelda gecesi, hazırlanan özel masa önünde fotoğraf çekilmesiyle son buldu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.