Dolar 32,3264
Euro 35,0746
Altın 2.300,17
BİST 8.994,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ŞEHİDİN HARMAN OLDUĞU YER!

ŞEHİDİN HARMAN OLDUĞU YER!
14 Mayıs 2020 02:57 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2020 03:01

DOĞU‘dan gelebilecek saldırılara karşı koymak ve ülke savunmasını daha güçlü hale getirmek amacıyla yıllar önce yaptırılan, günümüzde çoğu bakımsızlıktan viraneye dönen Erzurum Tabyaları’nda, karın kalkması ve havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan doğal güzellikler nefes kesiyor. Yöreye özgü bir lale çeşidinin her yıl mayıs ayı geldiğinde açarak çevreyi kızıla boyaması, fotoğraf tutkunlarına da doyumsuz kareler sunuyor.

Erzurum ve çevresinde, özellikle geçitlere ve yollara hakim tepeler üzerinde kurulan, tamamı Türk askeri ve mühendislerinin emeği ile yapılan tabyalar, hafızalara “93 Harbi” olarak kazınalan 1876-77 Osmanlı-Rus Savaşları’nda, önemli görevler üstlendi. Uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bakım ve kontrolünde olan tabyalar, askerlerin çekilmesiyle birlikte sahipsiz kaldı.

Topdağı’ndaki Aziziye ve Mecidiye Tabyaları’nın dışında kalanlar bakımsızlık, sahipsizlik ve ilgisizlikten harabeye dönerken, şehit kanlarıyla sulanmış topraklar, her yıl mayıs ayı geldiğinde, kar kalktığında renk cümbüşüne dönüşüyor.

Özellikle Uzunahmet Tabya’da ortaya çıkan kırmızı laleler, fotoğraf tutkunları açısından kaçırılmaz fırsat olarak görülüyor.

Erzurum’un dağlarını ve tarihi mekanlarını dolaşmayı, araştırma ve incelemelerde bulunmayı kendilerine görev sayan Eğitimci-Araştırmacı Ömer Faruk Kızılkaya ile Taş Eserleri Uzmanı Oğuzhan Türk, rengini şahit kanlarından aldığına inanılan kırmızı laleleri görüntüledi ve sosyal medyada paylaştılar.

“Şehidin harman olduğu yerler” olarak bilinen Uzunahmet Tabya ‘ya özgü bir güzellik olarak hafızalara kazınan, “Laleli Bölgesi”ne de çok yakın bir noktada bulunan tabyanın daha çok siperlerinde boy gösteren kızıl laleler, görenleri kendilerine hayran bırakıyor. Fotoğraflar: Ömer Faruk Kızılkaya

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.