Dolar 32,4768
Euro 34,8408
Altın 2.477,67
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C

ŞELALE’DE DOĞAL YAPI BOZULUR!

Dünyanın sayılı çağlayanları arasında yer alan Tortum Şelalesi’nde, “bakım yapıyoruz” denilerek suyun kesilmesiyle birlikte ortaya çıkan çöl görüntüsüne, DEVA İl Başkanı Vahit Bingöl de tepki gösterdi. Bingöl, suyun kesilmesini “suç işliyorlar” diye yorumladı.

ŞELALE’DE DOĞAL YAPI BOZULUR!
21 Şubat 2022 17:25 | Son Güncellenme: 21 Şubat 2022 17:30

TORTUM Şelalesi’nde suyun kesilmesiyle birlikte yaşanan skandala bir eleştiri de DEVA Partisi İl Başkanı Vahit Bingöl’den geldi. Başkan Bingöl, yaptığı yazılı açıklamada doğa harikası şelalenin suyunun kesilmesini kent turizmine ve doğal yaşama vurulmuş bir darbe olarak tanımladı.

SUYU KESTİLER

Geçtiğimiz aylarda özelleştirme kapsamında 49 yıllığına kullanım hakkı bir firmaya verilen Tortum Hidroelektrik Santrali’nin bakıma alınmasıyla birlikte tanımlanması zor bir olay yaşanmaya başlandı. İddiaya göre, mahkeme kararı ile akıtılması gereken saniyede 3 metreküp su, “bakım yapıyoruz” gerekçesiyle kesildi. Suyun kesilmesi ile birlikte şelalenin bulunduğu alan çöle dönüştü.

Skandal görüntülerin erzurumdanhaberler’de yayınlanması, DEVA Partisi İl Başkanı Vahit Bingöl’ü harekete geçirdi. Şelalenin suyunun kesilmesine tepki gösteren Bingöl, Erzurumlunun bunu hak etmediğini ifade ederek yaşanan soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Bingöl, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“GÖRÜNTÜLER İÇİMİZİ BURKUYOR”

“Tortum Şelalesi’nin suyunun kesilmesiyle birlikte ortaya çölü andıran görüntülerin çıkması, her duyarlı insan gibi bizim de içimizi sızlattı. Her yıl binlerce insanın gezip, görmek ve güzelliklere tanık olmak için için akın ettiği şelalenin doğal yapısının bozulmasından duyduğumuz endişeyi kamuoyu ile paylaşalım istedik. Şelalenin eski fotoğrafları ile son durumunu yansıtan fotoğrafları karşılaştırdığımızda, katliamın boyutlarını çok daha net görebiliyoruz.

“SUÇ İŞLENİYOR”

Mahkeme kararı ile saniyede 3 metre küp su bırakması gereken şirketin, Tortum Şelalesi’nin suyunu kesmesi kanunen suçtur. Yetkililerin bir an önce buna ‘dur’ demesi gerekiyor. Çözüm bulunmaması halinde Tortum Şelalesi’nin yapısı zaman içinde bozulacaktır. Daha şimdiden şelalenin çevresindeki doğal hayat tehlikeye girmiş durumda. Travertenlerin dökülmeye başladığını çevreciler söylüyor.  Etkili ve yetkili insanlara sesleniyorum, gelin Tortum Şelalesi’nin yok oluşuna engel olalım ve kültürel mirasımıza sahip çıkalım.”

DEVA İl Başkanı Vahit Bingöl’den önce de Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, haberlerimizin ardından konuyu Meclis gündemine taşımış, başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere üç ayrı bakanın cevaplandırması istemiyle soru önergesi vermişti. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.