Dolar 32,5143
Euro 34,9020
Altın 2.432,10
BİST 9.813,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 20°C

ŞELALEYİ CHP MECLİS’E TAŞIDI

ŞELALEYİ CHP MECLİS’E TAŞIDI
10 Şubat 2022 16:07

GEÇTİĞİMİZ aylarda 49 yıllığına bir şirkete kiralanan Tortum Hidroelektrik Santarali’nde “bakım yapıyoruz” denilerek Tortum Şelalesi’nin suyunun kesilmesi olayıyla ilgili gelişmeler, Cumhuriyet Halk Partisi [CHP] tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne [TBMM] taşındı. Haberin kamuoyuna mal olmasından sonra üç bakanın cevaplandırması istemiyle soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, saniyede üç metreküp suyun akması gereken Tortum Şelalesi’nde bu suyun kesildiğine dair çıkan haberlerin doğru olup-olmadığını sordu.

“BAKIM YAPIYORUZ” GEREKÇESİ

Edinilen bilgiye göre, Tortum Hidroelektrik Santrali geçtiğimiz aylarda 49 yıllığına bir şirkete kiraya verildi. Özel bir mülkiyetin içinden geçen ve geçtiğimiz yıl çevre düzenlemesi adı altında ağaçlarının önemli bölümü kesilerek “taş yığını” haline getirilen, bu haliyle de çevreye duyarlı insanların tepkisini çeken Tortum Şelalesi, yine bir keyfi uygulamanın kurbanı oldu. Dünyanın sayılı çağlayanları arasında gelen, gerek ülke ve gerekse Erzurum turizmi açısından son derece önemli bir yere sahip olan şelalenin suyu “bakım yapıyoruz” denilerek kesildi.

ERZHABER GÜNDEME TAŞIDI

Şelalenin suyunun kesildiği yolunda yapılan sosyal medya paylaşımları ile konunun vehametine dikkat çekmeye çalışan yöre insanının sesi, erzurumdanhaberler’de yankılandı. “Alın size doğa katliamı” başlığıyla yer alan haber sonrasında Vali Okay Memiş, Tortum Şelalesi’ne giderek incelemelerde bulundu. Uzundere’de bu yıl 8’incisi gerçekleşen uluslararası buz tırmanışı etkinliklerini izlemek amacıyla Uzundere’ye giden, dönüşte de Tortum Şelalesi’ne uğrayan Vali Memiş, yaptığı açıklamalarla yüreklere su serpti. Sosyal medyada ciddi yankı bulan habere CHP kayıtsız kalmadı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, verdiği soru önergeleriyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

NİSAN AYINDA AKITACAĞIZ

Öte yandan, haberlerin önce Erzurum, ardından da ülke gündemine gelmesi sonrasında kiracı şirket tarafından da bir açıklama yapıldı. Lara HES Enerji adına yaplan açıklamada, “ Şirketimiz, hali hazırdaki durum itibariyle su iletim tüneli ve iletim kanalındaki çatlaklar, biriken atıklar ve AGİ gözlem istasyonun, sağlıklı hale getirilmesi için alınması gerekli önlemler noktasında Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü, Havza Yönetimi İzleme Ve Tahsisler Şube Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü, Erzurum Valiliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlükleriyle aylardır irtibat halindedir.

  Adı geçen kurumlara yapılan başvurular ve verilen müsaadeler dahilinde ‘Tortum Şelalemizi korumak, bölgedeki doğal yaşamın sağlıklı bir şekilde devamını, dolayısıyla bölge halkının can ve mal güvenliğini sağlamak’ adına gece-gündüz demeden çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda da belli bir süreliğine bırakılan su miktarının azaltılması zorunluluk haline geldiğinden bu önlem alınmak durumunda kalınmıştır. Nisan ayı içerisinde çalışmalar sonlandırılacak olup Tortum Şelalesi’ne gerekli saniyede 3 metre küplük su akımı daha verimli ve sağlıklı bir şekilde sağlanacaktır.”

TANAL KAYITSIZ KALMADI

Erzurum milletvekillerinin “seyirci“ kaldığı konuya CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal kayıtsız kalmadı. Tanal, hazırladığı soru önergesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, Tortum Hidroelektrik Santrali’nin işletme hakkının verildiği özel firmanın, saniyede 3 metreküp yerine sadece yarım metreküp su bıraktığı yolundaki iddiasının doğru olup olmadığını sordu. Mahmut Tanal. verdiği ve üç bakanın ayrı ayrı cevaplandırmalarını istediği önergesinde şu görüşleri dile getirdi:

İŞTE SORULAR

“- Tortum Hidroelektrik Santrali’ni işleten özel firmanın, akan suyu kesmesi, azaltması nedeniyle Tortum Şelalesi ve çevresinde oluşan tahribat konusunda gerekli incelemeler yapılacak mıdır?

– İnsanlığın ortak mirası olan, ülkemizin tanıtımı ve turizmi açısından önemli bir potansiyeli bulunan Tortum Şelalesi’nin, hidroelektrik santralinin özelleştirilmesinin kurbanı olmaması, korunması için ilgili kurumlarla temasa geçilecek midir?

– Elektrik üretimi için yeterli suyun bırakılmadığı Tortum Şelalesi’nin yok olmaması, daha fazla zarar görmemesi konusunda Bakanlığınız ne tür adımlar atacaktır?“ erzhaber

YORUMLAR

  1. Refika dedi ki:

    Tortum Şelalesi’ nin çevresindeki o güzelim ağaçlarla yeşil alanın tıraşlanmış halini gördümde bir Erzurumlu olarak gözyaşlarımı tutamadım! Yazıklar olsun bunu yapana da yaptırana da göz yumana da kayıtsız kalana da, yazıklar olsun! Benim memleketin neden farklı siyasi veya fikri seslere ( haklı olsun olmasın) hemen celallenir de, kendisiyle aynı görüşteki insanların yanlışına, haksızlığına ses çıkarmaz?! Biliyor musunuz, biz bu yüzden kaybediyoruz da farkında değilsiniz! Aslolan atnı görüş düşünce içinde bile doğruya doğru eğriye eğri diyerek ses çıkarabilmek, tepki gösterebilmektir! Aksi halde o ses çıkarmadıkların senin sessizliğini kendi menfaati için kullanmaya devam edecek, seni baskılayacak ve sen, soyulup soğana çevrildikten sonra uyanmış olsan da yazık ki giden gitmiş, kaybolan kaybolmuş olacaktır! Umarım iş işten geçmeden uyanırsınız ey güzel hemşerilerim! Allah hepimizin yâr ve yardımcısı olsun!