Dolar 32,5999
Euro 34,8349
Altın 2.491,69
BİST 9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 19°C

SIRADAN TAŞ DEĞİL TÜRK’ÜN MÜHRÜ!

SIRADAN TAŞ DEĞİL TÜRK’ÜN MÜHRÜ!
2 Haziran 2021 18:23 | Son Güncellenme: 4 Haziran 2021 15:03

ÜLKEMİZİN Doğu’sunda yer alan ve topraklarının bir kısmı Doğu Karadeniz’e kadar uzanan, geçmişten günümüze sayısı bilinmeyen çok sayıda medeniyete de ev sahipliği yapan Erzurum’da topraktan adeta tarih fışkırıyor. Her köşesinde bir tarihi iz ve kalıntıya kolaylıkla rastlanan Erzurum’un yine “gizemlerle dolu” Şenkaya İlçesi’nin dağlık kesiminde 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ve “Türk’ün tapu senedi” niteliğinde olan bir taşbaba heykeli daha bulundu.

Şenkaya’nın Akşar Beldesi’ne bağlı Ormanli Köyü’nde yaşayan ve hayatını hayvancılık yaparak kazanan Aytaç Alver, köyün dağlık kesiminde boyu yaklaşık bir metre 20 santimi bulan, üzerinde belli belirsiz şekillerin yer aldığı bir kaya buldu. Aynı bölgede geçtiğimiz yılın (2020) şubat ayında da da bir taşbaba heykeli bulan ve yetkilileri haberdar eden, yaşadıklarından dolayı da tecrübe sahibi olan 45 yaşlarındaki Aytaç Alver, bu tür konularla yakından ilgilendiğini bildiği Aziziye Belediyesi’nde görevli Değerli Taşlar Dernei Başkanı Oğuzhan Türk ile temasa geçti, cep telefonuyla çektiği fotoğrafları da kendisine gönderdi.

Fotoğraflardan yeni bir taşbaba heykeli bulunduğunu anlayan ve durumdan, geçici görevle bir süre birlikte çalıştığı Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç’i haberdar eden Oğuzhan Türk, bu gayretiyle yeni bir tarihi kanıtın daha kayda geçmesinin fişeğini ateşlemiş oldu.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, aynı zamanda Kırgızistan’ın Manas Üniversitesi’nde Rektör olarak göreve başlayan Prof. Dr. Alparslan Ceylan’ın yüzey araştırmaları ekibinden olan Doç. Dr. Yavuz Günaşdı ile temasa geçen Müze Müdürü Hüsnü Genç, müsait bir günde  Şenkaya’ya gitme kararı aldılar.

Geçtiğimiz yılın kış aylarında, zorlu bir yolculuk sonrası Ormanlı Köyü’ne giden ve yine Aytaç Alver tarafından bulunan; “Erzurum’da taşbaba heykeli bulundu” haberleriyle de çoğu tarihçiyi şaşırtan ve şaşkına çeviren taşbaba heykelini Oğuzhan Türk ile birlikte Erzurum Müzesi’ne kazandırmanın haklı gururunu yaşayan Müze Müdürü Genç, beraberinde Doç. Dr. Günaşdı hoca olduğu halde yine aynı dağlık bölgeye maceralı bir yolculukla ulaştı.

Aytaç Alver’in gösterdiği bölgede yapılan kontrol ve inceleme sonrasında bulunan yeni taşbaba heykelinin yanında, başka tarihi değere sahip eserler de olabileceği ihtimali üzerinde duruldu. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Doç. Dr. Yavuz Günaşdı, araştırma ve inceleme adına çok bakir bir bölge olarak gördüğü Erzurum’un ilçe ve köylerinde kazı yapılması halinde önemli tarihi bulgulara ulaşabilme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret etti. Yeni bulunan taşbaba heykelinde olduğu gibi, çevrede sayıca hayli fazla olarak gördüğü kurganlardan (höyük) çıkartılacak saklı hazinelerle, bilinen, kayıtlara geçen, kitaplara, tezlere, bilimsel çalışmalara konu olan tarihi bilgilerin tersyüz olabilme ve yenilenme ihtimalinin çok yüksek olduğunu kaydeden Doç. Dr. Günaşdı, ilgilileri kazı yapılması için kararlar almaya ve gerekli hazırlıkları yapmaya davet etti. erzhaber

#erzurum#tarih#heykel#tasbaba#iskitler#senkaya

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.