Dolar 32,3715
Euro 35,0331
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

SORUN, SIKINTI BELLİ. SIRA ÇÖZÜMDE AMA!..

SORUN, SIKINTI BELLİ. SIRA ÇÖZÜMDE AMA!..
19 Şubat 2017 15:56

NÜFUSUNUN yüzde 50’sinden fazlası kırsal alanda yaşayan Erzurum’da, göçün önlenmesi, yaşanan sosyal ve ekonomik sorunların aşılması için, hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayinin geliştirilmesi gerektiği belirtildi ve bu konuda hazırlanan rapor, başta Sağlık Bakanı Recep Akdağ olmak üzere ilgili kişi ve kurumlara ulaştırıldı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından art arda düzenlenen “Erzurum İl Profili ve Yakın Projeksiyonu” toplantıları sonrasında oluşturulan raporda sıralanan sorunlara ne zaman ve hangi yöntemlerle çözüm getirileceği merak konusu oldu.

ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın başkanlığında, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen toplantılara kamu kurum ve kuruluşlarının müdür ya da temsilcileri katılarak görüş bildirdirmişlerdi. Geniş katılımlı toplantılarda, Erzurum hayvancılığı masaya yatırılmış ve şu görüşler dile gelmişti:

Erzurum ve ilçelerindeki hayvan pazarları, ticari faaliyete uygun yerler değiller.

Hayvancılığın hamaliyesini Erzurum yapıyor, kaymağını başkaları yiyor!

Bu nedenle şehir dışına canlı hayvan gönderilmemeli; Süratle et entegre tesisleri, kesimhaneler ve et işleme üniteleri oluşturulmalı, karkas et üretimine ağırlık verilmeli.

Hayvancılığa dayalı gıda sanayi mutlaka kurulmalı.

Serbest Bölge’nin yeniden kurulması için harekete geçilmeli.

İran avantajı iyi değerlendirilmeli.

Erzurum’un stratejik bir gelişme ve kalkınma planı yok. Şehrin hedefinde neler var, belli değil! İvedilikle bir stratejik plan hazırlanmalı.

Erzurum, kalkınmada öncelikli iller grubunda 5’ten, 6’ya düşürülmeli.

Köyden-kente göçü önlemek için, kırsal alandaki okul ve sağlık altyapıları iyileştirilmeli, yol, su, kanalizasyon gibi hizmetlere standart ve kalite getirilmeli.

Köylerde yaşayanlar sağlık sigortasından faydalandırılmalı.

Ahırlar modernize edilmeli.

Meralar ciddi anlamda koruma altına alınmalı, yem bitkilerinin ekimi özendirilmeli.

Hayvan borsasının kurulma çalışmaları hızlandırılmalıdır.

Süt üretiminde mutlaka soğuk zincir ağı kurulmalıdır. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.