Dolar 32,4756
Euro 34,7626
Altın 2.478,14
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C

SU DEĞİL SANKİ GÖZYAŞI AKIYOR

SU DEĞİL SANKİ GÖZYAŞI AKIYOR
29 Kasım 2021 06:29

ERZURUM kültür mirasının önemli parçalarından olan, Doğu’dan gelebilecek saldırılara karşı koyabilmek için geçitlere ve yollara hakim tepeler üzerinde bir buçuk asır kadar önce Türk mühendisler tarafından projelendirilen, yapımlarında halkın da canla başla çalıştığı tabyaların çoğu viraneye dönerken, ayakta kalmayı başarmış birkaç yapıttan birisi olan Aziziye Tabyası’nın damından aşağı gözyaşı misali akan yağmur ve kar suları verdiği görüntüyle insanın içini acıtıyor.

Kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzakta bulunan, yöre halkının “tabyalar” diye tanımladığı Topdağı’nda birisi Aziziye, diğeri Mecidiye olmak üzere iki tabya bulunuyor. Şehrin değişik tepe ve dağlarına bin bir emek ve çalışmayla yerleştirilmiş 23 tabyadan birisi olan, Osmanlı-Rus savaşlarında göğüs göğüse kanlı çarpışmaların yaşandığı Aziziye Tabyası’na bugünlerde yolu düşenler gözlerine inanamıyor.

Günümüzden 144 yıl önce, 9 Kasım 1877 gecesinde Ruslar’ın ani baskınına uğrayan Aziziye Tabyası’nda bir insanlık dramı yaşanmış, uykuda olan çok sayıda Türk askeri süngülenerek katledilmiş, şehit askerlerin akan kanları da tabyanın dış duvarlarına bir daha silinmemek üzere yapışıp kalmış, bu dramatik olay TRT tarafından yayınlanan “Duvardaki Kan” dizisiyle ekranlara da gelmişti.

Yıllar evvel oluk oluk şehit kanının aktığı ve duvarlarında acı izler bıraktığı, o gün bugün silinmeyen Aziziye Tabyası duvarlarında bu defa damdan akıp gelen kar sularının yansıttığı görüntüyü gözyaşı seline benzeten vatandaşlar, kutsal emanetlere gereken önemin verilmemesinin acı ve öfkesini duyuyorlar.

Topdağı’na uzanan yolun giriş noktasında para alanların hem Mecidiye ve hem de Aziziye adı altında sıralanan üç tabyanın bakımını yapma mecburiyetinde olduklarını belirten vatandaşlar, “Para almasını bilenler, tarihi emanetlerin bakım ve temizliğini yapmasını bilmeliler” diye konuşuyorlar. erzhaber

YORUMLAR

  1. Sabri Topdağı dedi ki:

    O şehit kanı hiksyesi tamamen uydurma. 93 Harbinde 1 numaralı Aziziye Tabyası düşman eline geçmedi. O tabyada bulunan Yarbsy Bahri yaralanmasına rağmen komuta ettiği askerleri ile direnmesi sayesinde halkın yardımı için zaman kazanıldı. O lekelere şehit kanı dersek o aziz kahramanlara büyük haksızlık etmiş oluruz.