Dolar 32,3695
Euro 35,0050
Altın 2.325,46
BİST 9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 18°C

TABYALARDA UTANDIRAN OLAYLAR

TABYALARDA UTANDIRAN OLAYLAR
9 Haziran 2018 12:51

BAŞTA Erzurum Tabyaları olmak üzere, tarihi kalıntı ve yapılara özel ilgi duyan Eğitimci Yazar Ömer Faruk Kızılkaya, “Hüzün turizmi (black to,urism) çerçevesinde,  şehir ekonomisine ve kültürüne katkıda bulunması  gereken tarihi tabyaların, çobanlar için ahır, ayyaşlar için meyhane, zamparalar için fuhuş  mekânı olarak kullanılması içimi acıtıyor” dedi.

Yaklaşık 5 yıldan beri Erzurum Tabyaları’nda yaşanan sıkıntıları bire bir gözlemlediğini belirten ve halen özel bir dersanede öğretmenlik yapan Ömer Faruk Kızılkaya, yaptığı değerlendirmeler nedeniyle kenti yöneten insanların kendisine tepki gösterdiklerini, ancak “üç maymun” oynama gibi bir ayıbın içinde olmayacağını kaydetti.

STK’LARI GÖREVE DAVET ETTİ

Gerçeklerle mutlaka yüzleşmek gerektiğini belirten, aynı zamanda sosyal kurumlarda gönüllülük esasına dayanan bir anlayışla görev aldığını belirten 37 yaşındaki Türkçe öğretmeni Kızılkaya, bu konularda koca koca laflar eden sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerini de daha samimi olmaya ve içtenlikle davranmaya çağırdı, bugüne kadar da ER-VAK dışında tabyalar için ciddi çalışma yapan bir STK görmediğini vurguladı.

İki yıl önce Büyük Kiremitlik Tabya’da çöp topladıklarını, ardından da bir basın açıklaması yaparak, o kutsal ve tarihi mekânlarda içki içildiğini, fuhuş ve uyuşturucu alemleri yapıldığını kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Kızılkaya, daha sonra şunları söyledi:

GÖREV YAPTIK, SİTEM ALDIK

“- Açıklamalarımızdan sonra, dönemin valisi bize sitemlerini iletmiş, orası için bir şeyler yapmaya çalıştığını söylemişti. Bizi öylesi bir açıklama yapmaya, bulduğumuz ve topladığımız  çöpler, içki şişeleri ve benzeri türdeki çirkinlikler yöneltmişti. Hani belediye başkanlarına bir telefon açılsa ve tabyaların temizlenmesi talimatı verilse, Emniyet Müdürlüğü’nün devriye ekiplerinin alanına o tarihi mekanlar da dahil edilse, yaşanan sıkıntı ve çirkinlikler kendiliğinden son bulacak. Hani sorun bu kadar kolaylıkla çözülecekken, bize yapılan sitem çok garibime gitmişti.”

KOMİSYONA NE OLDU

Geçmişte tabyalarla ilgili bir komisyon kurulduğunu hatırlatan Ömer Faruk Kızılkaya, “O komisyon duruyor mu, bilen yok; bir iş yapıyor mu, onu da bilen yok. Tabya denince sadece Aziziye Tabyaları mi akla gelmeli? Bu şehirde, değişik tepelerde 22 tabya var. Tabyaların bin bir emekle hazırlanmış kesme taşları köylüler ev ve ahır yapmak için sökmüş, defineciler ise altın bulmak için delik deşik etmişler. Son olarak Sivişli Tabyası’nın pusu odasındaki beton yapının kırıldığını ve oraların kazıldığını tespit ettik” diye konuştu. Kızılkaya, daha sonra şöyle devam etti:

TABYA DEĞİL, SANKİ OTLAK

“- Uzunahmet Tabyası çevresinde hayvanlarını otlatan bir çobandan, oraya her gün fuhuş için gelen ve yarıçıplak dolaşan insanların ahlaksızlıklarını dinlemiştim. Yine Kaburga Tabyası’nda ramazanda fotoğraf çekmeye gittiğimde, sevgilisiyle gelen adamın işimizi uzattığımız için, silahıyla havaya 6-7 el ateş ettiğine şahit olmuştum. Buralar çok özel mekanlar. Her biri şehit yatağı. Yani sadece tarihi değil, kutsal özellikleri de var. Çanakkale’de Gelibolu neyse bizde de Topdağı ve Erzurum Tabyaları da öyle. Aralarında hiç fark yok. Önümüzdeki günlerde ülkemizde bir seçim yapılacak, vekillerimiz de yeniden belirlenecek. Şu an muvazzaf olan vekillerimizin tabyalar konusunda bir şeyler yapmadıklarını üzülerek gördük. Onları hariç tutarak parti ayrımı yapmadan bütün vekil adaylarını tabyaları gezmeye davet ediyorum. Tabyaların içler acısı halini görüp de bir şeyler yapmazlarsa onları da vicdanlarına bırakırım.”

YORUMLAR

  1. ARİF ÖZMEN dedi ki:

    Evet hocam güzel stk lardan ervak diyorsunuz bi kıvılcım çıkarsaya daha ne bekliyor ervak başkanı o koltuktan sakın kalkmasın soğur.

  2. Abdürrahim aydın dedi ki:

    Omer faruk kızılkaya abimize hassasiyeti için tesekkur ederim . gerçekten de bizler bize bırakılan milli ve manevi eserlerin bilincinde değiliz . geleceği doğru inşa etmek gecmisimize sagip cikmaktan geçiyor . erzurum sevdalısı agabeyime çalışmalarında başarılar dilerim . umrarim sesini duyulabilir .