Dolar 32,5971
Euro 34,8409
Altın 2.495,63
BİST 9.471,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

TARİHİ ARASANIZ, İZİNE RASTLAYAMAZSINIZ

TARİHİ ARASANIZ, İZİNE RASTLAYAMAZSINIZ
13 Mart 2018 17:48

“GAVURBOĞAN” ismi, eskiden bir “efsane” şeklinde dilden dile dolaşır, yöre insanı da, Ruslar’la göğüs göğüse yapılan ve kazanılan savaşın ardından verilen payeyi taşıyor olmanın gurununu duyarlardı.

Gavurboğan’ı efsane yapan savaşla ilgili bilgi vermek gerekirse; Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek’in çalışmalarında, şu ayrıntılar göze çarpar:

“- 1856 yılında Rus Orduları Erzurum’u ele geçirmeyi planladılar. Böyle bir tehlikeyi sezen Erzurum’un kahraman evlatları, Gülahmet Caddesi’ndeki Abdurrahman Ağa’nın, Kırmacı Mahallesi’nde Ahmet Bey’in, Leblebici Yokuşu’nda Alemdar Ahmet Bey’in evlerinde toplantılar düzenleyerek, muhtemel bir Rus işgaline karşı, halkının vereceği mücadeleyi planladılar.

Erzurum’u işgal etmek için harekete geçen Ruslar, Karskapı’nın tahkim olduğunu anlayınca, şehre Güney’den girdiler.

Haberi alan Erzurumlular, Rus ordusunu Hasan-i Basri Mahallesi’nde karşıladı. Düşmanla boğaz boğaza, gırtlak gırtlağa yapılan çarpışma sonrasında bozguna uğrayan Ruslar çareyi geri çekilmekte bulurlar.

O gün tarih sayfalarına yeni bir kahramanlık menkıbesi yazılır ve de Hasan-i Basri Mahallesi, halkın gönlüne ‘Gavurboğan Mahallesi’ olarak kazınır.

PADİŞAH ONAY VERİR

O dönemde Erzurum’a Vali ve Kumandan olarak tayin edilen Feyzullah Paşa, Hasan-i Basri Mahallesi halkını tebrik ve takdir eder, ayrıca o mahallenin Gavurboğan Mahallesi olarak anılmasının daha münasip olacağını belirtir. Vali Paşa, dönemin Osmanlı Hükümdarı Sultan Abdülmecit’e de keyfiyeti arzederek, iradesini alır.

Dolayısıyla Hasan-i Basri Mahallesi’nin adı, o gün bugün Gavurboğan Mahallesi olarak anılır.”

ESKİLERDEN HİÇ İZ KALMADI

Gerek Erzurum ve gerekse ülke tarihinde önemli bir yere sahip olan, bir zamanlar Toprak Tabyası ve eski evleri ile bilinen Gavurboğan’da, artık eskilerden hiç iz yok.

Yerel yönetimlerin onayı ve hatta teşviki ile ardı ardına yükselen yeni ve gösterişli binaların altında kalan Gavurboğan’dan geriye iz kalmazken, gökdelenlerin arasında kaybolan camilerin üzerine, beton yığınlarının arasından sızarak yansıyan güneş, her şeye rağmen insanları umutlandırıyor. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.