Dolar 32,5995
Euro 34,7919
Altın 2.496,49
BİST 9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

UÇAR: ERZURUM’U MARKA YAPACAĞIZ

UÇAR: ERZURUM’U MARKA YAPACAĞIZ
19 Ekim 2020 18:09 | Son Güncellenme: 19 Ekim 2020 18:54

EĞİTİM durumları biri birlerinden çok farklı, kimi okur-yazar, kimi üniversite mezunu, kimi ev, kimi iş kadını çok sayıda hemcinsini bir araya getirerek Kadın Kooperatifi KADAMA’yı oluşturan Eczacı Canan Uçar, ekibiyle birlikte görücüye çıktı. Eskilerin “Telsizler” olarak bildiği, Refik Saydam Caddesi üzerinde bulunan bir iş merkezinde açtıkları KADAMA Kafe’de basın toplantısı düzenleyen Canan Uçar, hem gazetecilere ürünlerinden tattırdı, hem yaptıklarını ve bundan sonra yapmayı düşündüklerini anlattı, hem de “Zaman sonra bu şehirde kadın hareketini başlatan bir insan olarak hatırlanmak ve anılmak istiyorum” diye konuştu.

ELİYLE İKRAM YAPTI

Geçtiğimiz mart ayının başlarında düzenlediği toplantıda düşündüklerini anlatan, projelerini dile getiren Eczacı Canan Uçar, toplantının birkaç gün sonrasında patlak veren korona salgınına ve ülke genelinde yaşanan sıkıntılara rağmen düşüncelerinden ödün vermediklerini belirtti.Refik Saydam Caddesi üzerindeki bir iş merkezinde iki katlı bir yer kiralayarak KADAM Kafe’yi oluşturduklarını ve burada halka hizmete başladıklarını belirten Canan Uçar, eliyle servis yaptığı, ürünlerini ikram ederek tanıttığı toplantıda şöyle konuştu:

KORONA DURAKLATTI, AMA DURDURAMADI

“- Dünya Kadınlar Günü’nde, 8 Mart 2020 tarihinde yola çıkıyoruz kadın hareketi başlatıyoruz dedik pandemi patlak verdi. Maalesef duraklama dönemine girdik, ama durmadık. Birlikte çalıştığımız kadınlara iş yaptırdım, ne yaparsanız ona talibim dedim, ürettikleri el sanatları adına ne varsa aldık. Bu süreçte çok farklı insan tipleriyle, bize duygusal anlar yaşatan gençlerle karşılaştık. Onlardan aldığımız mesaj doğru yolda olduğumuzu bize hissettirdi.”

 

UMUDU BOŞA ÇIKARTMAK DOĞRU OLMAZ

“Kadınlara umut aşılamak elbet önemli ama, umudu boşa vermek, boş vaadlerde bulunmak doğru olmaz. Zaten böyle de istemiyorum. Ben Canan Uçar olarak Erzurum’da kadın hareketini başlatan biri olarak anılmak istiyorum” diye iddialı konuşan Uçar, şöyle devam etti:

“- Bu konuda ne gerekiyorsa onu yapacağım. Burayı sizlere göstereyim istedim. KADAM olarak evlerinde üretim yapan 350 kadından hizmet alıyoruz. Burada patron, burada yönetim kurulu başkanı, burada müdür filan yok. Ortaklarımız var. Umudu yeşertmek istedik, alt üst kavramına, kart sistemine pirim vermedik. Burada herkes eşit. KADAMA’yı geçtiğimiz haziran ayında açtık. O günden beri gece 10’a, 11’e kadar çalışıyoruz. Tahminen 10 gün sonra, kafeden sonra KADAMA Konağı’nı açacağız.”

HİÇ DESTEK GÖRMEDİK

Bir iş kadını, İYİ Parti’de siyaset yapan bir politikacı olduğunu hatırlatan, zorun içinden geldiklerini, hiç devlet desteği almadılarını vurgulayan Canan Uçar, “Kadının yapabileceği, üreteceği ne varsa alacağız, şimdiden hepsine talibiz. Bugünlere gelmemiz, bu noktaya varmamız hiç kolay olmadı. İnanan 20 hanımla yola çıktık ve önemli mesafe aldık. Biri birimizin elini bırakmak için tutmadık. Erzurum’daki tüm kadınlara sesleniyorum; birlikte ne yapabilirsek gelsinler beraber yapalım, beraber yürüyelim. Bizimle yürümek istemeyenler de, gelsin buradan birşeyler alsınlar. Bir olalım, beraber olalım. Birlikte hareket ettiğimiz, görüşü çok farklı insanlar var. Ortak bir noktada buluşalım istedik, buluştuk, dayanışmayı sağladık. 200’e yakın ürün üretiyoruz” dedi.

“Erzurum’da Erzurumlu’ya Erzurum’u bıkmadan, usanmadan anlatacak, kabul görecek ürünler ortaya koyacağız” diyerek iddialı sözler sarf eden Canan Uçar, “Üretecek, satacak, hem biz kazanacak, hem de paydaşlarımıza kazandıracağız” sözleriyle iş arayışında olan kadınlara KADAMA’yı “buluşma adresi” gösterdi.

BİZİ SİZ TANITACAKSINIZ

Uçar, sözlerini şöyle tamamladı:

“- Sevinçliyiz, umutluyuz. Şöyle ki; Erzurum kültürünü, alışkanlıklarını, mutfağını, sandığını, sandığının içindekileri bilen son jenerasyonu yakaladık. Annelerimizin bildiğini yeni nesilden kimseler ne yazık ki, bilmiyor. Erzurum’u marka yapmak istiyoruz. Hedefimiz bu. Ticaret yapacak; kazanacağız. kazandıracağız. KADAMA Kafe’yi kurarak evde üretim yapan kadınların pazarlama işine yardımcı olalım istedik.

Bir avuç çılgın kadın hayallerimiz var hedeflerimizi belirledik adımlarımızı sıklaştıracağız. Erzurum bize nasıl sahip çıkar? Üretmek çalışmak bizden, yaptıklarımızı anlatmanız, bizi tanıtmanız da sizden. Dünyaya bizi anlatın. Kanlı, canlı 350 kadın elelevermiş üretiyoruz. Acaba bir 350 kadını daha işin içine nasıl çekeriz, bunun hesabı içindeyiz Siz basın mensuplarından pozitif ayrımcılık istiyoruz.”

FURKAN’IN ŞANSI

Toplantı sonunda, bir de küçük çekiliş yapıldı. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Yılmaz Helvacı’nın suluboya tablolarından birisi, çekilişi kazanan erzurumdanhaberler muhabiri Furkan Akkök”e hediye edildi. erzhaber

YORUMLAR

  1. Sara GÜRBÜZ ÖZZEREN dedi ki:

    Size katılmak isterim.
    Çalışmalarınızdan bu paylaşım sayesinde haberdar oldum. Emekli öğretmenim. 3 ödül sahibi çocuk ve gençlik edebiyatı yazarıyım. Yayımlanmış 300’e yakın sarım var.

  2. Gulen Baykal dedi ki:

    Oncelikle tebrik ediyorum boyle bir calisma yapmis oldugunuz icin,bende Erzurumlu’yum ve gurur duyuyorum Erzurumlu olmakla,ancak cok uzun yillardir Istanbulda yasiyoruz ona ragmen Erzurum kulturunu degerlerini hep tasiyoruz.

  3. Öztürk AKKÖK dedi ki:

    sayın hocam, saraozeren@gmail.com adresinize cevabi bir yazı gönderdim. ancak gönderi yerine ulaşmadı, hata verdi. mail adresinizi yenilerseniz ya da başka bir mailiniz varsa bildirirseniz sevinirim. selamlar