Dolar 32,3787
Euro 35,0516
Altın 2.326,54
BİST 9.076,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C

UZUNDERE’NİN GİZEMLİ CAMİSİ, GÖRENLERİ ŞAŞIRTIYOR

UZUNDERE’NİN GİZEMLİ CAMİSİ, GÖRENLERİ ŞAŞIRTIYOR
14 Ekim 2019 10:37

ŞEHİR merkezinden ilçelerine, ilçelerinden köylerine varıncaya kadar bünyesinde belki bini aşkın camiyi barındıran Erzurum, sadece sayı olarak değil, nitelikli ve özellikli mabedleriyle de dikkat çekiyor.

Erzurum’un kendine özgü yapısıyla dikkat çeken camilerden birisi, Uzundere İlçesi’nde bulunuyor. İlçe merkezine yaklaşık 3 kilometre kadar güneyde, camiyle aynı adı taşıyan Orta Mahalle’de bulunan, hafızalarda “İnçer Cami” adıyla kayıtlı bulunan mabedin özel yapımı, içeride, mihraba doğrudan yansıyor.

173 YILLIK BİR CAMİ

Vakıf kayıtlarında ve caminin girişinde bulunan kitabesinde Hicri 1263 (Miladi 1846 yılında, yani günümüzden 173 yıl önce yapıldığı belirtilen, ancak kim ya da kimler tarafından yaptırıldığı bilinmeyen İnçer Cami’nin mihrabına, gün ışığının yansımasıyla “minare” görünümünde bir gölge yansıyor.

Caminin dört duvarına özel olarak konuşlandırılan ve hayli küçük olan pencerelerden sızan ışık, mihrabın tam ortasında minare görünümünde bir gölgenin oluşmasını sağlıyor.

TILSIM BOZULMUŞ

Geçtiğimiz yıllarda, yöre insanının “camimiz hayli karanlık” diyerek pencereleri büyütmesiyle, gizemli görüntünün kaybolduğunu, tılsımının bozulduğunu belirten vatandaşlar, “O zamanlar büyük hata yapıldığı anlaşılınca, genişletilen pencereler yine eski haline getiriliyor, dolayısıyla da mihraptaki minare gölgesi yeniden beliriyor. O gölge, kıbleyi gösteren bir işaret, doğal bir pusula görevi görüyor. Bu haliyle camimizin değil Türkiye’de, dünyada bir benzerinin olduğunu zannetmiyoruz” dediler. erzhaber

İNÇER CAMİ 

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü sitesinde, İnçer Cami ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

Kare planlı olan caminin giriş kapısı üzerindeki kitabede Hicri 1261 tarihi bulunmaktadır. Moloz taşla duvarlar inşa edilmiş olup; üst örtü düz ahşap tavan şeklindedir. İbadet alanına giriş kuzey cephenin merkezinde bulunan ahşap bir kapıyla sağlanmıştır. Kadınlar mahfili asıl ibadet alanının kuzeyindedir. Mihrap kısmı kesme taş malzemelidir. Yatay çizgilerle üç bölüme ayrılmıştır. Ahşap tavan ortada ahşap dört direkle desteklenmektedir. Tavan göbeği ise yükseltilerek renkli lale motiflerle zenginleştirilmiştir.
Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 16/07/2007 tarih ve 675 sayılı kararı ile tescillenmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.