Dolar 32,3753
Euro 35,0555
Altın 2.326,55
BİST 9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C

YILDIZLARI SEYREDECEĞİZ AMA NASIL!

YILDIZLARI SEYREDECEĞİZ AMA NASIL!
26 Ağustos 2017 11:21 | Son Güncellenme: 26 Ağustos 2017 11:23

ATATÜRK Üniversitesi tarafından, milyonlarca dolara Konaklı Kayak Merkezi’nin tepelerinde (Karakaya Tepesi) gözlemevi yaptırılırken, gökyüzünün net şekilde görülmesini engelleyeceği şimdiden belli olan önemli bir sıkıntıyı, erzurumdanhaberler.com olarak gündeme taşıyalım istedik.

Hava şartlarının yıldız fotoğrafı çekmeye müsait olduğu şu günlerde, fotoğrafa gönül vermiş bir grup sevdalının geceyarılarına kadar Erzurum Tabyaları’nda çektiği yıldız fotoğrafları, şehir genelinde ciddi anlamda bir “ışık kirliliği”nin yaşandığı gerçeğini gözler önüne serdi.

galeri1

Yapımına birkaç yıl önce başlanılan Doğu Anadolu Gözlemevi’nde (DAG), Türkiye’nin en büyük çaplı (4 m) teleskobuyla, astronomi, astrofizik, uzay bilimleri ve teknolojileri alanlarında uluslararası düzeyde çalışma yapılması hedefleniyor.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı’nın büyük önem verdiği, bugüne kadar yaklaşık 80 trilyon lira harcanarak, 2 bin 500 dönüm arazi üzerinde inşa edilen ve 2019 yılında tamamlanarak hizmete girmesi planlanan gözlemevini bekleyen en büyük tehlikelerden birisinin, “ışık kirliliği” olacağı, uzmanları tarafından dile getirilmişti.

Erzurum’u uzay araştırmaları ve uzay turizminin merkezi yapacak böylesi önemli projeyi hedefinden saptıracak ışık kirliliğine karşı şimdiden önlem alınması gerekiyor.

Gökyüzünün önünü bir perde gibi kesen, başta sokak lambaları olmak üzere, kirliliğe neden olan tüm zararlı ışıkların zapturapt altına alınmasının kaçınılmaz olduğu, kirliliği çok net şekilde ortaya koyan fotoğraflar gözler önüne seriyor. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.