Dolar 32,5902
Euro 34,8583
Altın 2.494,59
BİST 9.693,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

YUKARI MUMCU CAMİ, DAHA YUKARIYA!

YUKARI MUMCU CAMİ, DAHA YUKARIYA!
13 Ekim 2019 18:10

ERZURUM‘un tarihi camilerinden olan, ancak plansız yapılaşma nedeniyle “yol tıkayan ve trafik engelleyen” bir hale dönüşen Yukarı Mumcu’ya kazma vuruldu. Yaklaşık 364 yıllık bir mabed olan Yukarı Mumcu, Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu proje gereği yıkıldıktan sonra, 100-150 metre daha yukarıda yeniden yapılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, geçtiğimiz haziran ayında yaptığı değerlendirmede, yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde Yukarı Mumcu Cami’yi taşıyacaklarını açıklamış, “Bu camimiz Atatürkevi’nin hemen üst tarafında bulunuyor. Buralar tarihi ve kültürel öneme sahip mekanlarımız arasında yer alıyor. Camiyi aynı bölgede, farklı bir noktaya taşıyacağız. Böylece hem mevcut yolu genişletmiş, hem de Yukarı Mumcu Camii’ni daha geniş bir alana taşımış olacağız. Bu çalışma sayesinde Atatürkevi’nin etrafı da açılmış olacak” demişti.

 

KİTABESİ BULUNMUYOR

Başkan Sekmen’in yaptığı açıklamadan yaklaşık 3 ay sonra Yukarı Mumcu Cami’nin yıkımına başlandı. Kitabesi bulunmayan, ancak Vakıflar Müdürlüğü kayıtlarda 1655 yılında, Hacı Süleyman adında bir hayırsever vatandaş tarafından yaptırıldığı yazan Yukarı Mmcu Cami, yakınında başka cami olmaması ve son derece hareketli bir noktada bulunması nedeniyle cemaati hayli fazla olan mabedler arasında geliyor.

REKONSTRÜKSİYON DA NE

Yeni yapılacak camiyle ilgili herhangi bir bilginin kamuoyu ile paylaşılmaması, aynı zamanda tanıtım tabelasında yer alan “rekonstrüksiyon” ifadesinin ne anlama geldiği de merak konusu oldu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.