Dolar 32,5351
Euro 34,9450
Altın 2.439,05
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C

YÜKSEK GERİLİMLİ HAYAT ÜRKÜTÜYOR

YÜKSEK GERİLİMLİ HAYAT ÜRKÜTÜYOR
27 Mayıs 2020 19:02 | Son Güncellenme: 27 Mayıs 2020 19:03

İNSAN hayatı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanan ve önemli bölümü kent merkezinin içinde, yerleşim alanlarının ortasında kalan yüksek gerilim hatları, sağlığımızı tehdit ediyor.

Yapılan yeni konutlarla birlikte giderek büyüyen ve sınırları dağların eteklerine kadar dayanan Erzurum’da, gözlerden uzak kalan ve dikkatlerden kaçan bir büyük tehlike, sağlığımızı tehdit eder hale geldi.

ÇOĞU SEMTİN İÇİNDEN GEÇİYOR

Dadaşkent ve Yıldızkent başta olmak üzere Sanayi ve Şükrüpaşa Mahalleleri’nden geçen yüksek gerilim hatlarının yerlerinin değiştirilmesi gerektiğini belirten yöre sakinleri, bu konuda gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılmasını istediler.

Yüksek gerilim hatlarının doğurduğu elektromanyetik alanların insan bağışıklık sistemini zayıflattığı, bunun da kanser dahil önemli sinir hastalıklarına neden olduğu ifade ediliyor.

İŞTE TEZ VE İLERİ SÜRÜLEN GÖRÜŞLER

Örneğin, konuyla ilgili olarak Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü elemanlarından Sevinç Düzgün tarafından 1999 yılında hazırlanan “Elektromanyetik Alanların İnsan Sağlığı Üzerindeki Zararlı Etkileri” konulu Yüksek Lisans Tezi ‘nde şu görüşler ileri sürülüyor:

“- Elektriğin günlük hayatta ve sağlık hizmetlerinde kullanımının büyük faydaları sorgulanamazken, son yirmi yıl boyunca genel toplum oldukça düşük frekanslarda elektrik ve manyetik alanlara maruz kalmıştır.

YÜKSEK GERİLİMLE KUŞATILDIK

Bütün elektrikli cihazlar, gerilim ve akım miktarına bağlı olarak, yani güçleri oranında çeşitli frekans kademesinde elektromanyetik alan meydana getirirler. Yaşadığımız il, ilçe ve hatta köyler; elektrik enerjisi taşıyan yüksek gerilim hatlarının doğurduğu elektromanyetik alanlarla kuşatılmıştır. Bu hatlar, günlük olarak kullanılan cihazlara oranla çok daha fazla (yaklaşık 100-1000 kat) bir kirlenme meydana getirirler.

Günümüzde özellikle büyük kentlerde, çarpık kentleşme ve plansız yapılaşmanın sonucu olarak, yüksek gerilimli enerji iletim hatları ve indirici trafo merkezleri, konutlarla içice bulunmakta, bu konutlarda yaşayan insanlar yüksek seviyeli elektromanyetik alanlara maruz kalmaktadırlar.

HASSAS CİHAZLARI OLUMSUZ ETKİLERLER

Elektromanyetik alanlar hassas cihazlar üzerinde de etki yapar ve bunların doğru çalışmasını engeller, parazit oluşturur, göstergeleri bozarak hatalı değerler okunmasına neden olurlar.

Bu duruma örnek olarak, hastanelerin ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerindeki hassas cihazlar verilebilir. Hastanenin trafo merkezi ve güç kablolarının konumu bu durum üzerinde etkili olmaktadır.

Elektromanyetik alanlar (EMA) insan organizmasında büyük ölçüde karışıklığa neden olabilirler. Bedeni fonksiyonların hepsi 1-250 μV arası çok küçük gerilimli elektrik uyarılan ile devam eder.

DOLAŞIM SİSTEMİ VE SİNİR SİSTEMİ ZARAR GÖRÜR

İnsan sinir sistemi 500.000 km uzunluğu 25 milyar sinir hücresi ile dev bir elektriksel donanıma sahip muazzam bir elektronik sistemdir. EMA’nın dışarıdan bu hassas sistemi etkilemesi durumunda, doğal sirkülasyon zarar görebilir. Dolaşım sistemi ve sinir sisteminde buna bağlı bozukluklar ortaya çıkabilir. Vücudun bağışıklık sisteminin sürekli zayıflamasının ‘Kanseri artıran bir etki’ yapacağı da artık tıp tarafından kabul edilmiş konulardandır.

ÇOCUKLARDA KAN KANSERİ RİSKİNİ TETİKLER

Çevremizde oluşan elektromanyetik alanların sınır değerleri araştırılarak güvenlik standartları oluşturulmaktadır. Bu alanda pek çok ülkede sayısız araştırma yapılmış ve bazı değişimler gözlemişlerdir. Örneğin, çocuklarda kan kanseri riskinin artması, kan tablosunun değişmesi, baş ağrısının ve baş dönmelerinin çoğalması elektromanyetik ışımaya bağlanmıştır. Bunun yanında saniyede 2,5 milyar elektromanyetik titreşim üreten mikrodalga fırın yakınında kalp atışının değiştiği de bilinmektedir.

ÇOK ÇEŞİTLİ HASTALIKLARIN DA SEBEBİ

S.Özçelik tarafından 1999 yılında, 74 aile 279 denek üzerine uygulanan anket çalışmasında baş ağrısı, romatizma, sinir bozukluğu, kalp rahatsızlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu, tansiyon rahatsızlığı olmak üzere toplam 6 farklı hastalık veya rahatsızlık incelenmiştir. Yaş gruplarına göre yapılan analizler sonucunda, hedef rahatsızlıklardan yalnızca, sinirsel rahatsızlıklar tansiyon bozukluğu romatizma ve baş ağrısı ile yüksek erilim hatlarına 30 metreye kadar yakın yaşamak arasında anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

PERYODİK ÖLÇÜMLER SIK SIK YAPILMALI

Ülkemizde elektromanyetik alanın insan sağlı üzerine etkileri konusu yapılan çalışmalarla takip edilmektedir.Teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişimine parelel olarak maruz kaldığımız elektromanyetik alanlar her geçen gün artmaktadır.Bu alanların periyodik olarak ölçülmesi çalışmaları hız kazanmalı ve klinik çalışmalarla birlikte daha ayrıntılı araştırılmalar yapılması desteklenmelidir.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.