Dolar 32,5139
Euro 34,9434
Altın 2.435,50
BİST 9.792,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 20°C

YUNUS “HOŞ GÖR” DİYOR AMA, BU REZALETİ BİZ NASIL HOŞ GÖRELİM

YUNUS “HOŞ GÖR” DİYOR AMA, BU REZALETİ BİZ NASIL HOŞ GÖRELİM
17 Mayıs 2018 10:54 | Son Güncellenme: 17 Mayıs 2018 11:03

DUTÇU Köyü’nde bulunan Yunus ve Tapduk Emre mezarlarının bakımsızlıktan göçüyor olması duyarlı çoğu vatandaşı rahatsız ederken, başta Palandöken Belediyesi ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü yetkililerinin ilgili tüm kurumların mezara sahip çıkması ve gerekli düzenlemelerin yapılması istendi.

Sakarya Irmağı çevresindeki köylerden birinde 13. yüzyılda doğduğu söylenen, ölümünden sonra, mezarının yeriyle ilgili gizemin oluştuğu, dolayısıyla yurdun değişik 9 farklı şehrinin sahiplendiği, ancak çoğu tarihçi ve araştırmacı tarafından da “gerçeğinin” Erzurum’un Dutçu Köyü’nde bulunduğu belirtilen Yunus Emre ile Hocası Tapduk Emre’nin mezarlarının bakımsızlıktan tel tel dökülüyor oluşu, gören, bilen herkes tarafından ayıplanıyor.

İBRAHİM HAKKI ORTAYA ÇIKARMIŞ

Adı sınırlarımızın çok ötesine taşmış, şiir ve kasideleri dillerden düşmeyen, akıcı Türkçesi ile söyledikleri kolaylıkla anlaşılan “gönül adamı ve hoşgörü timsali” Yunus Emre’nin gerçek mezarının Dutçu (Tuzcu) Köyü’nde bulunduğuna hükmeden ve mezarları yaptıran Hasankaleli İbrahim Hakkı Hazretleri’ni, ilerleyen zaman içinde Fuat Köprülü, Abdülbaki Gölpınarlı, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ve Abdurrahim Şerif Beygu gibi yaptıkları araştırmalarıyla da onaylamışlardır.

Yaklaşık 11 yıl kadar önce, dönemin Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal’ın talimatıyla yeniden düzenlenen mezarların geçen yıllar içinde ilgisizlik ve bakımsızlığa kurban gitmesi, “Yunus’a karşı ayıp ediliyor” yorumlarının sıkça yapılmasına yol açıyor.

BU MEZARLARA DA EL ATILSIN

Son zamanlarda ihmal edilen mezar ve tarihi mekânlara karşı hassasiyetle yaklaşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz’a gönderme yapan vatandaşlar, “Müdür Bey’in, Pasinler’in Oavköyü’nde bulunan Alaeddin Ali Türbesi’ndeki mezarları kurtarmak amacıyla başlattığı girişimi haberlerden öğrendik, çok da mutlu olduk. Bizce asıl el atılması gereken, tanıtımıyla da çok sayıda yerli ve yabancı turisti bölgeye çekeceğine kesin gözüyle bakılan yerlerin başında  Dutçu Köyü’ndeki Yunus ve Tabduk Emre mezarları geliyor. Bakımsızlıktan neredeyse çökmek üzere olan bu mezarlara hiç vakit kaybetmeden el atılmalı, bakımları yapılmalı, hoşgörünün adı Yunus’a karşı duyulan ilgisizlik ortadan kaldırılmalıdır” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.