Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 17°C
Az Bulutlu
Erzurum
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 24°C

ERZURUMDANHABERLER.COM YAZMIŞTI!

ERZURUMDANHABERLER.COM YAZMIŞTI!
6 Eylül 2016 03:14

05 anizzz

erzurumdanhaberler.com’un “İnsan Allah’tan korkar, anız yakmak yasak ama kimin umuruna!” başlıkları ile gündeme taşıdığı, böceği, çiçeği, kelebeği, kuşu ve daha birçok canlıyı kömüre çeviren acımasız ve insafsız tarla yangınlarına karşı yetkililer harekete eçti.

Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, hasadın tarlada kalan kısımlarının yakılmasının, telafisi mümkün olmayan zararlara yolaçtığını bildirdi. Ekinin, biçildikten sonra, tarlada kalan sap kısımlarının anız olarak adlandırıldığını hatırlatan Müdür Akar, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri verdi:

“-Anızların yakılmasıyla, tarlalarda çok uzun zaman sürecinde oluşan organik maddeler de yanar, dolayısıyla toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulur. Anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığı gelişir. Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azotun noksanlığına bağlı olarak bitkilerde gelişme geriliği şekillenir. Aslında anız, toprakta geleceği inşa etmektedir. Ancak bu inşa süreci yanlış uygulamalar sonucu zarar görmektedir. Çiftçilerimiz hasat sonrası kalan atıkları yakarak kısa yoldan kurtulmak istemektedirler. Bu gelenek yıllardır süregelen ve çiftçilerin vazgeçmedikleri yanlış bir uygulamadır.”

TARLADAKİ BİTKİ NESLİ YOK EDİLİYOR

Anız yakma ile birlikte sadece toprak üzerinde görülenlerin yok edilmediğini, aynı tarladaki bitki neslinin geleceğinin de yok edildiğini kaydeden Osman Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“- Anızın yakılması tarladaki bitkilerin sürekliliğine ve çevreye de ciddi zarar vermektedir. Ayrıca yakılan tarlalara komşu olan ormanlık, fundalık ve çalılık gibi orman alanları da bu yakma işleminden olumsuz etkilenmekte ve kimi zaman orman yangınları şekillenebilmektedir. Anız yakmak kanunen yasaktır. Yasağa uymayanlara her dekar için 40,87 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza 5 kat artırılır. Bu çerçevede, 2016 yılında, İl Müdürlüğümüzce il genelinde yapılmaya başlanan kontrollerde, anız yaktıkları tespit edilen çiftçilere idari para cezası işlemi uygulanmıştır. Anız yakanları gören vatandaşlarımız; Erzurum İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü 0442 235 2271 nolu telefona, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, Orman Bölge Müdürlüğüne, Orman yangın 177 ihbar hattına, Jandarma 156 ve Emniyet 155 ihbar hatlarına ihbarda bulunsunlar.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.