Dolar 32,3256
Euro 35,0914
Altın 2.298,82
BİST 8.983,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

İSPİR FASULYESİ ALTIN İLE YARIŞIYOR!

İSPİR FASULYESİ ALTIN İLE YARIŞIYOR!
20 Şubat 2017 17:03

ESKİLERDE dillerden düşmeyen bir türküsü vardı vatandaşın. Çoğu insan, “Amman fasoliya yeddi buçuk liraya, hem oynasın, hem gaynasın” der, bir yandan türküsünü söyler, diğer yandan da göbek atardı.

Ata Demirer’in “Eyvah eyvah” film müziği olarak da belleklere kazınan “aman fasoliya yeddi buçuk liraya” türküsüne, Erzurum’un İspir Fasulyesi rahmet okutuyor.

Standart bir fiyatı olmayan İspir fasulyesinin kilosu ortalama 15 liradan alıcı buluyor. Ancak bazı bakkal ve şarküterilerde İspir fasulyesinin üzerinde 27,5 lira etiketini görenlerin aklına hiç şüphesiz hemen “amman fasoliya yeddi buçuk liraya” türküsü geliyor.

Fiyatıyla “kendisini fasulye gibi niletten sanıyor” özdeyişlerini bile çöpe attıran ve sanki de “altın ile yarışan” İspir fasulyesinin özelliği ne? Hemcinslerinin kilosu 3-5 liradan satılan kuru fasulyelerin yanında, bu fasulyenin fiyatı neden bu kadar yüksek? Bu soruların cevabı, “fasulye.gen.tr” sitesinde şöyle anlatılmış:

İSPİR FASULYESİ, ŞEKER CİNSİDİR

Erzurum’un Karadeniz’e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulyedir. İspir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıdır.

Tarla ekimine Mayıs ayında başlanır ve Haziran ayında çapası yapılır. Çapası yapılan tarlanın her tarafına hayvan gübresi dağıtılır. Çapa yapıldıktan sonra tarlaya fasulye sırıkları dikilir. Haftada en az bir kez olmak üzere her hafta düzenli olarak sulama yapılması gerekir. Mahsulden iyi verim alınabilmesi için çiçek zamanı tarla daha sık sulanmalıdır. Aynı tarla üzerinde en fazla 2 yıl fasulye ekilebilir. Tarla 2 yıldan sonra 1 yıl nadasa bırakılmalıdır. Ya da fasulye dışında başka bir ürün ekilmelidir. İspir fasulyesinin yıllık üretim miktarı ortalama 300 ile 500 ton arasında değişir. 1 dekardan yaklaşık olarak 100 kilo ürün elde edilir.

İspir fasulyesi yüksek kesimlerde ve dağlık arazilerde yetiştirilir. Engebeli arazi sebebiyle makineli tarımdan faydalanılamamaktadır. Hasat toplaması elle yapıldığı için üretim zor şartlar altında gerçekleşir. Fasulyeler tarladan toplandıktan sonra el yardımıyla tek tek ayıklanır ve kurumaya bırakılır. Fasulyeler kuruduktan sonra tanelerinden ayrılması işlemine geçilir. Fasulyeler ayak ile çiğnenir. Rüzgarlı havada bırakılarak tanelerin ayrılması sağlanır.

Ayrılma işleminden sonra elek yardımıyla elenir. Son işlem olarak içerisinde bulunan yabancı maddeler ve küçük taneli fasulyeler ayıklanır. Böylece ispir fasulyesi satışa hazırdır. Bunlardan dolayı ispir fasulyenin satış fiyatı diğer fasulyelere göre daha yüksektir. Mevsim koşullarına göre hasat zamanı değişkenlik gösterir. Normal mevsim şartlarında  hasat zamanı eylül sonu ve ekim başı gibi başlar.

BESİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK!

İspir fasulyenin besin değerleri çok yüksektir. 100 gram ispir fasulyesinde ortalama olarak 24 gram protein, 330 kalori, 1,5 gram yağ 20,2 karbonhidrat bulunur. Ayrıca içeriğinde fosfor, kalsiyum, demir, potasyum ve B1, B2,B3 ve E vitaminleri de bulunur. İspir fasulyesinin
sağlığa da bir çok yararları bulunur. İçeriğinde yüksek potasyum sayesinde düzenli olarak tüketiminde yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda kandaki kötü kolesterol düzeyini de önemli ölçüde düşürür. İspir fasulyesinin vücuttaki kan şekeri düzeyini kontrol altına alma özelliği de vardır. O nedenle şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Zengin lif içeriği sayesinde kalın bağırsak ve hemoroit sorunları yaşayan kişilerin özellikle tüketmesi gereken besinler arasındadır. Kullanılması tavsiye edilir.
YORUMLAR

  1. Aol dedi ki:

    Ne özelliği var anlamadım, bu parayı veren akıllı değil, alan var mı fiyatı böyle, çağdaş soygun