Dolar 32,5026
Euro 34,5398
Altın 2.497,12
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
22°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C

YAŞITLARI YA MEZARDA, YA YATAKTA!

YAŞITLARI YA MEZARDA, YA YATAKTA!
25 Temmuz 2018 09:50

TAHILLARIN fabrikalarda öğütülmediği, hazır gıda ve ürünlerin henüz bilinmediği yıllarda değirmenler, hayatın vazgeçilmez parçaları gibiydi. Zaman içinde teknolojiye yenik düşen ve birer birer kapanan, kapanmakla da kalmayan çoğu yıkılan ve yerle bir olan değirmenlerin belki “en sonuncusu”, Uzundere İlçesi’nde, 85 yaşındaki sahibiyle zamana adeta meydan okuyor.

Uzundere’nin Yıkıklar Köyü’nde faaliyetini sürdüren değirmenin 85 yaşındaki sahibi ve işletmecisi İbrahim Aksu, sadece yaz aylarında mesleğini sürdürmeye gayret ediyor. Eskiden insanların özellikle de hasat dönemi sonrasında değirmenin önünde kuyruğa girdiğini, dolayısıyla geceli-gündüzlü çalıştıklarını hatırlatan İbrahim Aksu, şimdilerde öğütecek ürün bulamamaktan yakınıyor.

Çevre köylüsünün eskisi gibi tahıl üretmediğini, dolayısıyla değirmenin çok da faal olmadığını belirten İbrahim Aksu, “Değirmencilik benim mesleğim. Neredeyse 70, 75 yıldan beri bu işi yapıyorum. Fabrika ürünü un istemeyen insanlar gelip bizden talepte bulunuyor. Onların isteklerine cevap verebilmek için, Erzurum’dan buğday getiriyor ve değirmende öğütüyorum. Burası benim bir ömür geçirdiğim yerler. Saçımızı, sakalımızı değirmende ağarttık” diye konuştu.

“OF” BİLE DEMİYOR

Bir yandan gazeteci Bedri Turhan ile konuşan, diğer yandan da 30-40 kiloluk buğday dolu çuvalları “of” bile demeden yerinden kaldırarak değirmene boşaltan İbrahim Dede’ye ve değirmenine Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sahip çıkması istendi.

Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Bedri Turhan, “Değirmen ve değirmenciler asırlar boyu toplumun vazgeçilmez bir parçası olmuş. Ancak şimdi ne değirmen var, ne de değirmenci. Zaman zaman çevrede terk edilmiş, yıkılmış değirmenler görüyoruz. Uzundere’deki İbrahim Amca ve değirmeni gibisini görmek ve bulmak mümkün değil. Değirmeni gördüm ve çok etkilendim. Burası aslında bir antikacı dükkanı. Kültürümüzün bir parçası olan bu değirmenin koruma altına alınması gerekir. İbrahim Amca’yı da dinlemek, anlattıklarını kayıt altına almak gerekir. Bu konuda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hiç vakit kaybetmeden harekete geçmeli” dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.