Dolar 32,3834
Euro 34,5786
Altın 2.387,33
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
19°C
Hafif Yağmurlu
Çar 16°C
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 13°C

BAŞKA YER DEĞİL BURASI MUMCU

BAŞKA YER DEĞİL BURASI MUMCU
9 Haziran 2021 09:26

ERZURUM‘un isimleri kağıt üzerinden silinse de, hafızalarda halen daha kayıtlı olan mahallelerinden, bir zamanlar siyaset ve ticaretin kalbinin attığı yer olarak bilinen Mumcu başta olmak üzere Karaköse Mahallesi ve komşu muhitlerde yaşanan kirlilik ve virane görüntüler insanın içini burkuyor, terk edilmiş, sahipsiz bırakılmış izlenimi uyandırıyor.

Bir zamanlar doktor muayenehaneleriyle dolu olan, sonrasında yapılan düzenlemeyle havası sönen ve özelliğini kaybeden, yaşanan salgın öncesi birahane ve meyhaneler caddesine dönen, covid-19 salgını nedeniyle çoğunun kapandığı Mumcu Caddesi’nin hiç şüphesiz en gözde mekanlarının başında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Binası (ETSO) geliyordu.

Önemli bir iş ve ticaret merkezi görünümünde olan, ancak daha çok yaşanan yoğunluk nedeniyle “doktorlar caddesi” diye anılan Mumcu’da kiralık yer bulmak çok da mümkün değilken, aynı cadde bugünkü haliyle yediden yetmişe herkesin içini acıtıyor, yüreğini burkuyor.

O günlerin tüccarı, işadamı, bürokrat ve siyaset adamının anılarını süsleyen Şehir Kulübü ve sokağına açılan kapısı ile merdivenlerin ürkütücü hali, o parlak günleri bilen, yaşayan herkesi şimdilerde kahrediyor.

Arka mahalle ve sokaklarının viranelerle dolu olduğu, tel tel dökülen haliyle büyükşehir imajı vermekten çok uzak görüntü sergileyen Erzurum’da, tarihi doku da bu sıkıntı ve döküntüden, bu vurdumduymazlıktan ve hoyrat davranışlardan payına düşeni fazlasıyla alıyor.

Mumcu Caddesi üzerinde bulunan Ömer Nasuhi Bilmen Pasajı’nın arkasında, binaların arasına sıkışıp kalan, çoğu gece definecilerin acımasız darbelerine maruz kalan sur kalıntıları, yine terkedilmiş, bu nedenle camı, çerçevesi darmadağın edilmiş binaların perişan hali, şehir olarak “pes” ettiğimizin, havlu attığımızın bir göstergesi gibi geliyor insana.

Her bir köşesinde göze çarpan olumsuzlukları ile Erzurum insanına “havlu attığımızın resmidir” dedirten kirlilik, döküntü ve çirkinliklerin ne zaman ve nasıl giderileceği konusunda kimseden de ciddi anlamda bir ses çıkmaması, ayrı bir talihsizlik olarak değerlendiriliyor. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.