Dolar 32,3658
Euro 34,9484
Altın 2.325,25
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 14°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
14°C
Parçalı Bulutlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 18°C

SIRADA ERZURUM LİSESİ Mİ VARDI?

SIRADA ERZURUM LİSESİ Mİ VARDI?
13 Nisan 2018 07:27

ASIRLIK çınarlar…

***

Kimi park ve bahçede rastlanır onlara.

***

Devasa görüntüleriyle etkilerler insanı.

***

Kim ya da kimler tarafından ekildiği bilinmeyen o çınarların içi çürümüş, bazı dalları kurumuş da olsa, hiç kimsenin aklına, ağaçları kesip de “yakacak maddesi” olarak kullanmak gelmez.

Aksine, o ağaçların çok daha fazla yaşaması için, gayret gösterir insanlar.

***

Erzurum’da var olan öylesi ulu, öylesi köklü, öylesi büyük bir ulu çınara; maalesef acımasızca, insafsızca, Allah’tan korkmadan darbe indirildi.

Hem de öyle bir darbe ki…

Duyan herkesin içini acıtan, altında gölgeleneninin yüreğini burkan, meyvesini yiyeninin gözünden yaş akıtan bir darbe.

***

Erzurum Lisesi’nden bahsediyorum sizlere.

***

Kuruluşu tee 2. Abdülhamit dönemine kadar uzanan, geçen yıllar içinde okulun ötesinde bir anlam kazanan ve sadece Erzurum’un değil, ülkenin “marka” sayılabilecek kültür abideleri arasına giren, “oijinalliği bozulur” denilerek, verilen “Anadolu lisesi” payesi ismine yansıtılmayan ve “Erzurum Lisesi” adı özenle korunan asırlık çınar, müsteşarı Erzurum-Tortumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir çırpıda “niteliksiz” ilan edildi…

***

Olacak şey değil!

***

Bakanlık, “yap-boz” tahtasına döndürdüğü sistemin “yeni bir uygulaması” olarak, kimi okulu “nitelikli” saydı, ama “sayma özürlü” olacak ki, Erzurum Lisesi ile Nenehatun Kız Lisesi’ni hiç aklına bile getirmedi!

Anlayacağınız, bu iki “yatılı” özelliği ve ayrıcalığı olan okul, “nitelikli okullar” listesine alınmadı, “niteliksiz” sayıldı.

***

Ne ayıp şey!

***

Eğer yapılan yanlış ise ve o yanlışlık da hiç vakit kaybedilmeden düzeltilmez ise, önümüzdeki yıldan itibaren Erzurum Lisesi “sıradan” bir mahalle okulu gibi işlem görecek ve bünyesinden başbakanların, bakan, müsteşar ve genel müdür türünde üstdüzey insanların çıktığı o güzide kurum sıradanlaşacak!

***

Ne acı!

***

Hani denilebilir ki; “E kardeşim, Erzurum Lisesi de başarılı olsaydı! Okul eski ve de tarihi diye, başarılı diğer okulların hakkı mı yenseydi?”

***

Elbette kimsenin böyle bir talebi olamaz.

***

Ama, Erzurum’un nitelikli okullar listesine 12 yerine 14 okul dahil edilseydi, buna da kimse ses çıkartmaz, “Hele getirin şu okulların başarı kriterlerine bir bakalım” demezdi sanırım.

***

Ama şimdi ben diyorum.

***

Bir Erzurum Liseli olarak değil, (meslek lisesi mezunuyum), memleketinin değerlerini korumaya çalışan, oğlu o okuldan mezun bir gazeteci olarak, Milli Eğitim Müsteşarı sayın Yusuf Tekin’den açıklama bekliyorum.

***

Son yılların “en seçkin” bürokratlarından olan, 1970 Tortum doğumlu sayın Yusuf Tekin tanımaz bizi.

Tanışmadık, tanıştırılmadık çünkü.

***

“Eksiklik bende” diyeceğim ama, benim dışımda da Müsteşar Bey’in çoğu gazeteciyi ve hatta STK yöneticisini tanıdığı inancında değilim.

Çünkü ne bizim onunla, ne de onun bizimle pek ilgisi olmadı bugüne kadar.

Sayın Tekin Erzurum’a bazen geldi, gördü ve gitti.

O kadar yani.

***

Aslında, özgecmişinde Erzurum ile ilgili “tek satır” bilginin dışında bir başka ayrıntıya rastlanmayan birisinden çok şey beklemenin “saflık” olacağını düşünüyorum.

***

Sonuçta Yusuf Tekin Bey, ilk mektebi Rize’de okumuş, gitmiş başka yerlerde boy atmış, kişisel becerileriyle “Ankara’nın rüzgarlı tepelerinde” korkusuzca at oynatmış ve bugünlere gelmeyi başarmış bir üstdüzey bürokrat.

***

Kendisini o yönüyle tebrik ediyor, ama sıradanlaştırdığı, ya da sıradanlaşmalarına göz yumduğu Erzurum Lisesi ve Nenehatun Kız Lisesi’nin “niteliksizler” listesinde yer almalarına ses çıkartmadığı için de, şiddetle eleştiriyorum.

***

Sadece sayın müsteşarı değil…

***

Ben ve benim gibi “ilgisiz, duyarsız, boşverci” öğrenci velileri başta olmak üzere…

Başbakan Yardımcısı sayın Recep Akdağ’ı…

Erzurum’un milletvekillerini…

Ak Parti İl Başkanı sayın Mehmet Emin Öz’ü…

İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız’ı…

Erzurum Lisesi Müdürü Selami Güneş’i…

Okul idareci ve öğretmenlerini de eleştiriyorum.

***

Erzurum’un hiç bir meselesinde olmayan, konuştuklarında mangalda kül bırakmayan, ama sıra memleket meselesine geldiğinde sesi, soluğu çıkmayan sivil toplum kuruluşlarını…

Ve de olmayan muhalefet partilerini eleştiriyorum.

***

Çınarları ortadan kaldırmak, yok etmek çok kolay.

Küçük bir darbe yetiyor yıkmaya.

***

Ama “hele gelin de benzerini yapın” dense…

***

Kimsenin gücü aynı özelliklere sahip ikinci bir Erzurum Lisesi yapmaya yeter mi, doğrusu bilmiyor ve son söz olarak diyorum ki;

***

Eğer kolaysa…

Hodri meydan.

Yapın ikinci bir Erzurum Lisesi ya da Nenehatun Kız Lisesi de görelim gücünüzü.

***

Kentsel yıkıma kurban verdiğimiz Erzurum’un görüntüsü nihayetinde ortada.

Ne konak kaldı, ne eski Erzurumevi, ne sokak, ne mahalle.

Hepsi yıkıldı, hepsi yok edildi,

***

Yoksa sırada Erzurum Lisesi mi vardı?

Söyleyin de bilelim lütfen.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.