Dolar 32,5210
Euro 34,9215
Altın 2.439,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C

DAP, KOYUNLARIN TEMİZLİĞİ İÇİN, MOBİL BANYO YAPTIRIYOR

DAP, KOYUNLARIN TEMİZLİĞİ İÇİN, MOBİL BANYO YAPTIRIYOR
16 Mart 2017 20:11

BÖLGEDEKİ küçükbaş hayvanların sağlıklı şekilde yaşamalarını sağlamak ve daha fazla verim almak amacıyla, DAP İdaresi desteğiyle hayata geçirilen mobil banyoluğun tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.

DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, banyoluğun test çalışması için proje ekibiyle birlikte imalat yerinde incelemede bulundu. Demir, mobil banyoluğun önümüzdeki günlerde tamamlanarak, yetiştiricilerin hizmetine sunulacağını söyledi.

Yapılacak olan mobil koyun banyoluğu ile dış parazitlere karşı parazitlerden kurtulmanın kolay yolunun, hayvanlara ilaçlı banyo yaptırmaktan geçtiğini ifade eden, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, “Amacımız, hayvanların verimliliğini artırmak” dedi ve şöyle devam etti:

“İdaremizin, ‘Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi Projesi‘ kapsamında yer alan ‘Mobil Koyun Banyoluğu Pilot Uygulama ve Prototip Geliştirme Projesi’yle, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü hocalarıyla işbirliği içerisinde mobil banyoluk yaptırmayı planladık. Prototip test çalışması için bugün buradayız. Önümüzdeki 15 gün içinde belirlenen değişiklikler tamamlanarak seri üretime geçilmiş olacak.”

“SAĞLIKLI HAYVANCILIK İÇİN BANYO YAPTIRMAK ŞART”

Dış parazitlerin, sürekli kan emdikleri için, deri hastalıklarına neden olduğunu ve tedirginlik ve strese sebebiyet verdiği için hayvanlarda verim kaybı oluşturduğunu belirten Başkan Demir, parazitlere karşı ilkbahar, yaz ve sonbaharda olmak üzere yılda en az üç kez ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi.

Bölgedeki küçükbaş hayvanların daha sağlıklı bir şekilde yaşamaları ve insanlara etiyle, sütüyle, yünüyle daha yararlı olabilmeleri için banyo yapmaları gerektiği üzerinde duran Başkan Demir, “Bu mobil banyoluğun koyun yüzme uzunluğu 9 metre, genişliği 240 cm, derinliği 1.30 metre olan ve içi ilaçlı suyla doldurulan havuzdan oluşmaktadır. Hayvanların banyoluğa giriş ve çıkışları rampalarla sağlanmakta ve koyunların toplanacağı bölmeler bulunmaktadır. Rampalar dahil banyoluğun etrafı korkuluklarla desteklenmiştir. Banyo sonrasında hayvanlar parazitten temizlendikleri gibi, kısmen yapağıları da pislikten arınmış ve ekonomiye kazandırılmış olacak.” dedi.

Başkan Demir, prototip çalışmasının tamamlanmasının ardından seri şekilde üretilecek olan mobil banyolukların bölgede bulunan illere en az birer adet dağıtılacağını belirtti. erzhaber

YORUMLAR

  1. E. LAÇİN dedi ki:

    Bonyo, verim artışı sağlayacakmış. Koyun ırklarımızın genotipik değerini yükseltecek mi? Kaliteli kaba yem sorununu çözecek mi? Kötü barınak şartlarını çözecek mi? Yetiştiricilerimizin oligopson piyasa şartlarının olumsuzluklarına karşı koruyacak mı? Lütfen gerçek sorunlarımızı belirleyelim, popülist yaklaşımlardan kaçınalım ve ülke kaynaklarımızı daha rantabıl kullanalım.