Dolar 32,3869
Euro 35,2153
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ER-VAK BAŞKANI GÜZEL: ORTAK AKLI KULLANAMIYORUZ

ER-VAK BAŞKANI GÜZEL: ORTAK AKLI KULLANAMIYORUZ
30 Kasım 2019 13:33 | Son Güncellenme: 30 Kasım 2019 14:02

ERZURUM‘da görev yapan basın mensupları ile sabah kahvaltısında bir araya gelen Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Mütevelli Heyeti Başkanı Erdal Güzel, vakıf olarak şimdiye kadar yaptıkları hizmetleri özetledi, Erzurum’un sorunlarına vurgu yaptı, “Şehir olarak ortak aklı kullanamıyoruz. Palyatif (köklü bir çözümü olmayan) işlerle uğraşıyor, asıl sorunlara odaklanamıyoruz” diye konuştu.

Müceldili Konağı’nda düzenlenen istişari nitelikli toplantı, ER-VAK’ın hizmetlerinin yansıtıldığı sinevizyon gösterisi ile başladı. Kadın Kolları Üyesi Fatma Özen’in sunumu ve okuduğu Erzurum’u veciz sözlerle anlatan şiirin ardından kürsüye gelen Başkan Erdal Güzel, yaptıkları davete duyarlılık gösteren çok sayıda gazeteciyi aralarında görmekten duyduğu mutluluğu, “Sizleri yanımızda görmek çok gurur verici bir olay. Demek ki, yüreğinize girmişiz” sözleriyle dile getirdi.

YALAN, YANLIŞ KİTAPLAR BASTIRMADIK

Demokrasilerin iki önemli ayağından birini özgür basının, bir diğerini de sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğuna işaret eden Başkan Güzel, ER-VAK’ın 1991 yılından beri Erzurum’a, Erzurum insanına hizmet verdiğini hatırlattı.Vakıf olarak akçeli işlerden uzak durmaya çalıştıklarını, başkaları gibi devletin parasıyla yalan-yanlış kitaplar bastırıp, sonra da depolardan toplatmadıklarını özellikle vurgulayan, “Demek ki doğru yoldayız. Salonun görüntüsü de bize bu duyguyu zaten yaşatıyor” diyen Güzel, sözlerini şöyle devam ettirdi:

“ERZURUM’UN HAFIZASI OLDUK”

“- ER-VAK olarak Erzurum’un hafızası olduk, yol gösterici olduk. Önceki gün Atatürk Üniversitesi’nde STK’ların katıldığı bir toplantısı oldu, ‘Erzurum nasıl kalınır?’ sorusuna cevap arandı. Çok az bir grup, işin ciddiyetinin farkındaydı. Biz herkesin, herşeyin farkında olduğunu zannediyoruz. Salonda yapılan konuşmalara, değerlendirmelere baktım, yanıldığımızı orada gördüm. Demek ki sorunları, sıkıntıları herkese anlatamamışız. İlerleyen dakikalarda kişisel konulara girildi, iş mecraından sapar gibi oldu. Biz de basın İle bir araya gelelim, sizlerle dertleşelim istedik.”

SADECE NOSTALJİK BAĞ VAR!

Erzurum dışında, başka şehirlerde yaşayan yaklaşık bir milyon insan bulunduğunu, o insanların Erzurum ile duygusal ve nostaljik bir ilişkinin dışında bağları bulunmadığını öne süren Başkan Güzel, “Erzurum’un işsizlik gibi, ekonomik durgunluk gibi, fukaralık gibi sorunları, sıkıntıları var.. Dışarıdaki Erzurumlular bu sorunlara karşı biganeler, ilgisizler. Ortak aklı kullanamıyoruz. Bizim bakanlarımızla, milletvekillerimizle, yerel siyasetçilerimizle gündeme getirdiğimiz, temellerini attığımız, 400 milyon dolar bedelli bir Gökyüzü Şehri Projemiz var. Temel atıldı, öyle kaldı. Oysa bizim bu projeye sahip çıkmamız lazım. Palyatif işlerle uğraşıyoruz. THY konusu gündemde, ilgilenen yok. Doğalgazda pozitif ayrımcılık yapılmalı, fiyat indirilmeli. Alanya bu mevsimde çiçek suluyor, bizim Yakutiye kar temizliyor. Ermeni meselesini anlatamıyoruz. Her 24 Nisan’da ‘Amerika ne diyecek’ diye dikkat kesiliyoruz. Bir Yanıkdere Şehitliği var, hayvan otlağına dönüşmüş vaziyette. Oraya hepimiz sahip çıkmalıyız. Kış sporlarında dünyanın parasını harcadığımız tesisler atıl halde. Tesisleri devreye mutlaka sokulması lazım” dedi ve sözlerini şöyle noktaladı:

CAĞ KEBABI, KADAYIF DOLMASI İLE TANITIM OLMAZ

“- Atatürk Üniversitesi’nde 3 binin üzerinde yabancı öğrencimiz var. Bunların her biri bizim kültür elçilerimiz. İranlı çok öğrenci var. Tebriz ile kardeş şehiriz. Ama bu kardeşlik bağlarından yararlanamıyoruz. Van, İran’ın üssü haline geldi. İşi iyi yapıyorlar. Biz o imkanı, öğrenciler ve aileleri vasıtasıyla değerlendirebiliriz. Erzurum, Cumhuriyet’i kuran bir şehir ama bunu bile kullanamıyoruz. Kul olma bilincinden, millet olma bilincine geçirilmiş. 100 yıl etkinliklerini dışarıya taşıyamadık. Tanıtım günleri adı altında cağ kebabı, kadayıf dolması pazarlayanlar, niye Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de bu işi sahiplenmedi, Ankara’da mesela Kazım Karabekir Paşa’nın, ya da Sıtkı Dursunoğlu’nun mezarlarına gidip de bir fatiha bile okumadılar?”

KANAAT ÖNDERLERİ DE KİM!

Toplantının değerlendirme bölümünde, “2022’de Türk Dünyası’nın Başşehri seçilecek. Bu işe Erzurum olarak talip olalım”, “Erzurum’un sorunlarını siyasetçilerin de katıldığı geniş katılımlı bir toplantıda tartışalım”, “Erzurum’da kanaat önderleri diye bir dernek kurulmuş. Kişi kendini kanaat önderi ilan edebilir mi? Kimdir bunlar, nasıl olur da devletin A protokolünde yer alırlar “, “Erzurum’un sorunlarının yeraldığı bir ortak metin hazırlansın ve STK’lar nezdinde imzaya açılsın” önerileri dile getirildi.

Erzurum’un sorun ve sıkıntılarının istişare edildiği toplantı, herhangi bir karar alınmadan son buldu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.