Dolar 32,5463
Euro 34,9130
Altın 2.428,86
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 21°C

ERZURUM’DAKİ EVLERİN KAPILARI NEDEN İKİ TOKMAKLI OLUR?

ERZURUM’DAKİ EVLERİN KAPILARI NEDEN İKİ TOKMAKLI OLUR?
31 Temmuz 2017 13:12

ESKİ evlerin kapılarında daha ağır ve daha hafif olan iki tokmak bulunurdu. Peki neden bir kapıya iki tokmak konuluyordu?

Eski Erzurum evlerinde kapının üstünde iki tokmak olurdu. O iki tokmak zamanımızda akıllı ev konseptlerinde görüntülü sistemler gibi olmasa da  kapalı devre kamera sistemi gibi çalışırdı.

Birinci tokmak ağır ve büyük olurdu. Altına da ”tok” sesi çıkarması için bir metal takılırdı. İkinci tokmak daha küçük ve hafifti. Altında genelde ince bir demir olur ya da olmazdı. Bu tokmaktan da ”tık” diye tiz bir ses gelirdi.

Gelen misafir erkek ise büyük tokmağı vururdu. İçeridekiler gelen ”tok” sesinden bir erkeğin geldiğini anlar ve kapıyı erkek açardı.

Evde erkek yoksa o kapı hiç açılmaz arkasından “begim” ya da “babam evde yok” diye bir ses gelirdi. Gelen erkek geri dönerdi. Kapıdan gelen ses ”tık” ise kapıyı vuran kişi bayandır. Kapıyı içerideki bayanlardan biri açardı.

Kapılarda tokmağın kalktığı zamanlarda kapı çalındığında içerideki bayan kim o demeden kapıyı tıklatırdı. Gelen kişide kendini tanıtırdı. Duruma göre hareket edilirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.