Dolar 32,4480
Euro 34,7443
Altın 2.437,76
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 18°C

ET DEĞİL, CANLI HAYVAN İTHAL EDİLSİN

ET DEĞİL, CANLI HAYVAN İTHAL EDİLSİN
1 Temmuz 2017 10:57

HÜKÜMETİN karkas et ithalinde gümrük vergisi oranını yüzde 40’a düşürmesi, hayvan yetiştiricelirini hüsrana uğrattı. Kasaplar başta olmak üzere, konuyla ilgilenen sivil toplum kuruluş temsilcileri, et yerine canlı hayvan ithalatının daha doğru olacağını savunuyor, “Alınan bu karar hayvancılığa büyük darbe vuracaktır” diye konuşuyorlar.

Et fiyatlarını aşağıya çekmek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre, büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 100 seviyesinden yüzde 26’ya indirildi, karkas et ithalatında da oran yüzde 40’a düşürüldü.

Konuyla ilgili olarak görüşlerini açıklayan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, şunları söyledi:

AYNI SÖZLERİ BAKAN DAHA ÖNCE DE SÖYLEMİŞTİ

“- Hayvancılık sektörü bu karardan olumsuz yönde etkilenecektir. Çünkü Türk çiftçisi bu kararla birlikte pazarını kaybedecektir. Çiftçiler olarak yıllardır hayvan yemi gibi girdi fiyatları ile mücadele ediyoruz.  Avrupa çiftçisine verilen destek ve teşvikler bize verilmiyor.  Avrupa’da kullanılan mazot fiyatı bizden çok düşük. Diğer girdi maliyetleri de öyle. Dolayısıyla adamlar bizden çok ucuza hayvan yetiştiriyor. Bizim Avrupa çiftçisi ile mücadele edecek gücümüz yokt. Bakan, küçük çiftçileri koruyacağını belirtiyor ve ‘yetiştiricilerimiz rahat olsunlar, üretmeye, ahırlarını doldurmaya devam etsinler’ diyor. Sayın Bakan, daha önceleri de aynı şeyler söylemişti. Bu ithalat rejimine karşı da küçük çiftçiye yeni uygulamalar yapılmalı, desteklenmelidir. Aksi halde çiftçinin durumu kötüye doğru gitmektedir. Bakan, ‘ben vatandaşıma ucuz et yedireceğim’ diyor. Güzel, yedirir, hakkıdır bakanın. ya binlerce küçük yetiştirici  ne yapacak? Çiftçinin desteği olmayınca borç yanına kalacak. Bir ahırın maliyeti 1,5 – 2 milyon lira. Yetiştirici, bu 1,5 – 2 milyon borcun altında inleyecektir. Mağdur olan çiftçinin elinden tutulmalı. Çiftçiye destek verilmeli. Yoksa ‘ben koruyacağım’ demekle çiftçinin korunacağına inanmıyorum.”

ET İTHALATINA KARŞIYIZ

Türkiye Kasaplar Federasyonu Yönetim Kurul Üyesi ve  Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder de karkas et yerine canlı hayvan ithalatının yapılmasını önerdiklerini hatırlattı. Canlı hayvan ithalinin  Türkiye’nin yararına olacağına işaret eden Kenan Ejder, kilosu 30 liraya aldıkları karkas eti 38 liradan sattıklarını ifade etti. Ejder, “Canlı hayvan ithalatı yapılırsa çok büyük yararı olacağını söyledik ama anlatamadık. Devletin perakende et satacağına bize versin esnaf satsın. Karkas et gelirse et fiyatında çok büyük düşmeler olacak. Ayrıca küçükbaş hayvan da getirilmesi lazım. Küçükbaşa da ihtiyacımız var, sadece büyükbaş hayvan değil” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.