Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 16°C
Az Bulutlu
Erzurum
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 24°C

GÖRENLER İLÇEDEKİ DEĞİŞİME İNANAMIYOR

GÖRENLER İLÇEDEKİ DEĞİŞİME İNANAMIYOR
5 Temmuz 2020 09:45 | Son Güncellenme: 5 Temmuz 2020 10:27

ERZURUM‘un Batı’ya açılan kapısı Ilıca’da yaşanan inanılmaz değişim, yapılan çalışmalar sonrasında ilçeyi ilk defa görenleri hem şaşırtıyor, hem hayrete düşürüyor.

“Alt belediye” olarak tanımlanan Dadaşkent ile birleşmeden / birleştirilmeden önce “ilçe” statüsünde olan ve “Ilıca” adıyla bilinen “kaplıcalar beldesi”, Erzurum insanının sıklıkla uğradığı, piknik yaptığı, stres attığı “mesire yeri” özelliğine sahip bir yerleşim yeriydi.

ADI ÇOK TARTIŞILDI

Erzurum’un büyükşehir olarak ilanından sonra oluşturulan ve “alt belediye” olarak tanımlanan Dadaşkent ile zaman içinde birleştirilerek “Aziziye” adını alan Ilıca, özellikle yapılan isim değişikliği nedeniyle uzun süre tartışmaların odağında yer aldı.

“Ilıcalı” soyadına sahip ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı’nın zaman zaman programlarında eleştirdiği bu isim değişikliği ile Ilıca’nın sadece adı değil, zaman içerisinde köyü andıran mahalleleri, çarşısı ve kaplıcaları da değişimden nasibini aldı.

HAFIZALARDA İZİ VAR

Eski, irili-ufaklı, uzunlu-kısalı binaları ile hafızalarda yer tutan, hareketli işyerleri ile ilçe ticaretinin merkezini oluşturan, çevre köylerinden gelen insanların buluştuğu, alışveriş yaptığı çarşısı ve çoğu eski binası “kentsel dönüşüm” ile yerle bir edilen Ilıca’da, “değişim rüzgarları” her şeyi ve hatta insanların yaşam biçimlerini bile etkiledi.

Aziziye Belediyesi, o süreçte aldığı son derece önemli bir “radikal kararı” uygulamaya soktu ve Ilıca Çarşısı’nın eski binalarının çok önemli bir bölümü yerle bir edildi. Öyle ki, ilçenin girişinde, sağ tarafta bulunan ne kadar dükkan, kamu binası ve ev var ise hepsi bu sökümden nasibini aldı.

YENİ ÇARŞI YAPILDI

Bir yandan eski binaları söken belediye, bir başka yandan da esnaf için yeni işyerlerinin yapımı için harekete geçti.

KAPLICALAR DA DEĞİŞİMDEN NASİBİNİ ALDI

İlçenin “en önemli” varlıklarından birisi olan, halkın yoğun bilgi gösterdiği, Ilıca ekonomisine canlılık katan kaplıcalar da “değişim ve dönüşüm” çalışmalarına tabi tutuldu, dolayısıyla eski kaplıca binalarında da gözle görülür bir değişim ve yenilenme yaşandı.

YENİDEN DİZAYN EDİLDİ

Çarşının bir bölümünün yıkılmasıyla ortaya çıkan alan, Aziziye ve Büyükşehir Belediyeleri’nin ortak çalışmasıyla yeni baştan dizayn edildi.

ÖNCE “TAŞINMAYIZ” DEMİŞLERDİ!

Esnafın önce “taşınmayız” deyip kazan kaldırdığı, sonrasında akın ettiği yeni çarşı hareketlenirken, kaplıca ve turistik otelin önünde de otopark yapıldı, yollar asfaltlandı, kaldırımlar yapıldı ve Ilıca, uzun zamandan beri görmeyen yığınla insanı hayrete ve şaşkınlığa sürükleyecek modern bir kent görünümüne büründü.

TILSIM BOZULDU

Erzurum’un ilçeleri içinde görüntüsü ile öne çıkan, değişim ve dönüşüm adına olumlu işlerin yapıldığı Ilıca’da tek sorun, “tılsımın bozulması”andan kaynaklanan hareketsizlik ve ekonomik durgunluk.

Yöre insanı, bu durgunluğu giderebilecek adımların atılmasını, tıpkı Batı’daki çoğu ilçe ve hatta şehirde olduğu gibi, yöresel ürünlerin doğrudan alıcıya ulaştırılabileceği pazar yerlerinin oluşturulmasını istiyor ve bekliyor. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.