Dolar 32,5657
Euro 34,7157
Altın 2.488,97
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

HURDA MALZEMEYLE YAPILAN BAŞYAPIT

HURDA MALZEMEYLE YAPILAN BAŞYAPIT
29 Ekim 2020 18:43 | Son Güncellenme: 29 Ekim 2020 20:19

SADECE Atatürk Üniversitesi’nin değil, Erzurum’un da sembol yapıtları arasında yerini alan çift başlı kartal heykelinin 25’nci yaşını kutladığı belirtildi. Karı-koca heykeltraşlar tarafından projelendirilen ve maketi Serap Bulat tarafından dizayn edilen heykelin hurda malzemelerin eritilmesiyle imal edildiği bilgisi hem hayret ve hem de takdirle karşılandı.

Atatürk Üniversitesi Kampusü’nün giriş kapısı önünde yer alan, üniversitede okuyan her öğrencinin önünde “mutlaka” fotoğraf çekildiği, anılarını süsleyen çift başlı kartal heykelinin yapımına, 1995 yılında, Rektör Prof. Dr. Erol Oral zamanında ve onun talimatıyla başlandı.

KARI-KOCA BİRLİKTE YAPTILAR

Erzurum kültüründe Huma Kuşu olarak da kendine yer bulan çift başlı kartalı yapma işi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Heykel Ana Sant Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Mustafa Bulat ile o tarihlerde birlikte çalıştığı eşi Serap Bulat’a verildi.

Heykelin çizimini yapan ve maketini çıkartan Serap Bulat, o güne kadar sadece hayallerde yer alan bir masal kuşunu anıtlaştırarak, elle tutulur, gözle görülür hale getirdi.

Aslen Ankaralı, ama gönlü Erzurumlu olan, kendisi gibi heykeltraş akademisyen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Aksaray Sarıyahşi doğumlu Prof. Dr. Mustaf Bulat ile evli olan Serap Bulat’ın yaptığı maketin kalıbı hazırlandı.

Bugünlerde 25’nci yaşı kutlanan heykeli Ağır Bakım Fabrikası dökümhanesinde, o günlerde çatısı değişen Rektörlük Binası’nın hurdaya çıkan aliminyum levhalarını eriterek 37 parça halinde imal ettiklerini, daha sonra o parçaları biri birleriyle kaynatarak 4 metre yüksekliğinde bir eser meydana getirdiklerini hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Bulat, çalışmanın haylı zor şartlar altında bir yılda tamamlanabildiğini belirtti.

Heykelin küçük bir maketinin de yine zaman sonra eşi Serap Bulat tarafından yapıldığını, o maketi de Ağır Bakım Fabrikası yetkililerinin dökümhanede çoğaltarak çeşitli kişi ve kurumlara dağıttığını bildiren Mustafa Bulat, “Aradan çok zaman geçmesine rağmen, bugün halen daha bazı makam odalarında rastlanılan o çalışmanın altında da eşim Serap Hanım’ın imzası bulunuyor” dedi.

KAPIDA DA EMEĞİMİZ VAR

Çift başlı kartal heykelinin zaman içinde Erzurum’un sembolü önemli bir başyapıt haline gelmesinden onur ve mutluluk duyduklarını bildiren Mustafa Bulat, “Heykelin kampüs içinde, örneğin Rektörlük Binası önüne değil de, giriş kapısının önünde bir kaideye yerleştirilmesi, o fantastik çalışmayı öğrencilerin dışında gelen, geçen her insanın görmesi, bilmesi açısından isabet oldu. Şimdi ‘Atatürk Üniversitesi’ dendiğinde akla yine yapımında karı-koca büyük emeğimizin olduğu özel taştan yapılma giriş kapısı ve o kapının önündeki çift başlı kartal heykeli geliyor. Bu da bizi fazlasıyla mutlu ediyor” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.