Dolar 32,5964
Euro 34,7967
Altın 2.494,72
BİST 9.462,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

MAHKEMEYİ BIRAK ARABULUCUYA BAK

MAHKEMEYİ BIRAK ARABULUCUYA BAK
16 Eylül 2020 17:54

ÖZELLİKLE iş ve hukuk mahkemelerinde yaşanan yığılmayı önlemek ve vatandaşlar arasında doğan anlaşmazlıkları en kısa yoldan çözüme kavuşturmak amacıyla yaklaşık 8 yıl önce çıkarılan 6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu’nun sağladığı hukuksal kolaylıklardan çoğu vatandaşın haberinin bile olmadığı belirtildi. Yeni kurdukları Doğu Anadolu Arabuluculuk Merkezi’nde (DOĞAMER) yasanın getirdiği kolaylıklara ilişkin değerlendirmeler yapan Avukat Volkan Özen, “Yasa öylesine yenilik, öylesine kolaylıklar sağlıyor ki, aylarca ve hatta yıllarca sürmesi muhtemel bir hukuki anlaşmazlık, arabuluculuk merkez ya da bürolarında kısa zamanda çözüme kavuşuyor” diye konuştu.

ÜÇ ARKADAŞ YOLA BİRLİKTE ÇIKTILAR

Kendisi gibi avukat olan arkadaşları Ender Çelik ve Muharrem Akçay ile birlikte Erzurum’un “ilk” arabuluculuk merkezini kurduklarını ve çalışmalara başladıklarını belirten Avukat Volkan Özen, hali hazırda Erzurum’da 54 arabulucu hukukçu bulunduğuna dikkati çekti. Herkesin arabulucu olamayacağını, avukatlık mesleğinde en az 5 yıllık bir deneyim arandığına dikkati çeken Volkan Özen, Adalet Bakanlığı’nın açtığı yazılı ve sözlü sınavları kazanan, yüz kızartıcı suç işlememiş hukuk fakültesi mezunlarının arabulucu belgesi alabildiğini kaydetti.

BAŞARI YÜZDESİ HAYLİ YÜKSEK

Arabuluculuk büro ya da merkezlerinin mahkemelerin gördüğü işlevin benzeri işleri yürüttüğünü, aralarında anlaşmazlık olan kişileri bir araya getirilerek orta yolun bulunmasına çalışıldığını hatırlatan Volkan Özen, “Vatandaşlar, aralarında doğan anlaşmazlıkların çözüm yeri olarak adliyeleri ve mahkeme salonlarını görüyorlar. Özellikle hukuk davalarında mahkemelerde ciddi yığılmalar olduğu bilinen bir gerçek. 2012 yılında çıkartılan, ancak bugüne kadar faydası çok da fazla anlaşılamayan Arabuluculuk Kanunu, aralarında anlaşmazlık bulunan insanları karşı karşıya getirerek orta yolun bulunmasına zemin hazırlıyor. Taraflar, bizim gibi özel belge almış arabulucular huzurunda bir araya geliyor. Bugüne kadar arabuluculuk bürolarında görüşülen her 100 davanın 72’si karşılıklı anlaşmayla sonuçlanmış. Yani insanlar mahkeme kapılarında çok fazla sürünmeksizin sorunlarını bir şekliyle halletmişler” diye konuştu.

Arabuluculuk büro ve merkezlerinde ele alınan davaların taraflara çok fazla maddi külfet de getirmediğine işaret eden Volkan Özen, hukuki konularda anlaşmazlık yaşayanların, konuyu mahkemeye, adliyeye taşımadan önce arabuluculuk hizmetlerinden yararlanmayı düşünmelerini tavsiye etti. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.