Dolar 32,5446
Euro 34,8663
Altın 2.430,28
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
22°C
Parçalı Bulutlu
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 22°C

ŞELALEDE TAŞ DEVRİ GÖRÜNTÜLERİ

ŞELALEDE TAŞ DEVRİ GÖRÜNTÜLERİ
8 Ağustos 2020 07:07 | Son Güncellenme: 8 Ağustos 2020 07:14

DÜNYANIN  sayılı çağlayanları arasında gelen, 48 metre yüksekten dökülen haliyle Avrupa’nın en büyüğü olan, Erzurum’un gözünün bebeği konumundaki Tortum Şelalesi ve çevresinde başlatılan düzenleme çalışmaları devam ederken, ortaya çıkan “taş ağırlıklı kel görüntü”, yeşile alışkın insanlarda hayal kırıklığı yaşatıyor. Çeşitli meslek odalarının tepkisine neden olan ve basında eleştiri konusu haline gelen “taş devri” görüntülerinin bir an önce giderilmesi istenirken, bu amaca yönelik adımların nasıl atılacağı, atılırsa nasıl bir sonuç alınacağı merak konusu oldu.

ORTAYA BÖYLE BİR GÖRÜNTÜ ÇIKTI

Özel bir mülkiyetin içinden geçen, yaklaşık 20 yıl önce SİT alanı ilan edildiği için de kimsenin bir çivi bile çakmasına izin verilmeyen Tortum Şelalesi’ni hem görsel yönden zenginleştirme ve hem de ekonomik getirisini fazlalaştırma adına hamleler yapıldı. Ancak bu hamleler yapılırken doğal yapıyı koruyacak önlemlere fazla itibar edilmedi, çok sayıda ağaç kesildi, milyonlarca yıllık jeolojik süreçler sonucu oluşan doğal yapı, özellikle de yeşil örtü yok edildi, taş ağırlıklı çalışmalarla ortaya kel bir görüntü çıktı.

PROJE HAZIRLANSIN TALİMATI

Erzurum’da göreve başladıktan bir süre sonra, ilçelere yönelik inceleme amaçlı geziler düzenleyen Vali Okay Memiş’in talimatıyla iki yıl kadar önce Tortum Şelalesi’ne yönelik bir proje hazırlandı ve çalışmalar başlatıldı.

Turizmin göz bebeği değerlerinden birisi olan Tortum Şelalesi’nden hem daha fazla verim alınmasını sağlamak ve hem de yaşanan heyelan ve göçük türü sıkıntıları en aza indirmek amacıyla başlatılan çalışmalar çerçevesinde çok sayıda iş makinesi şelale havzasına gönderildi.

Çalışmalar başladıktan sonra, fırsat buldukça bölgeye giden ve yerinde incelemeler yapın Vali Memiş, bir gezi sonrasında, “Uzundere’de ceviz ağacı dağıtımı için bir araya geldik. Hazır buraya kadar gelmişken Türkiye’nin ve Erzurum’un çok önemli bir turizm destinasyonu olan Tortum Şelalesi’ni de inceleme fırsatı bulduk” demiş ve şunları kaydetmişti:

MEMİŞ NE DEMİŞTİ?

“- Daha önceki ziyaretlerde aldığımız kararlar çerçevesinde gezmiş olduğumuz alanda Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nce bir proje çalışması yürütülüyor. Şelale ve çevresi için en az 10 milyon lira civarında bir yatırım yapılacak. Vatandaşların rahatlıkla gezip bu şelaleyi görmeleri kendilerinin ve ailelerinin faydalanması için çok özel bir çalışma yürüteceğiz. Aynı şekilde bazı kısımlarda kısmi bir heyelan var, bu heyelana yönelik Devlet Su İşlerinin ve Milli Parkların çalışmaları sürdürülüyor. Yine şelalenin olduğu alanda özel, şahsa ait bir yer var. Orada da imar tadilatları yaparak özel işletmecinin de önünü açmayı hedefliyoruz. İnşallah burada standartları daha yüksek, vatandaşlarımıza yakışır kamu hizmeti vermek istiyoruz.”

DOĞAL YAPI TAHRİP OLDU

Ancak günler ilerledikçe, iş makineleri marifeti ile yapılan çalışmalarla şelalenin çevresini kuşatan doğal yapının ciddi anlamda tahrip olduğu, yeşil örtünün yerini taş kaplamaların aldığı ortaya çıkınca, eleştiriler de ardı ardına gelmeye başladı. Konuyla ilgili olarak yapılan eleştirel haberlerin sayıca artıyor olması, yapılan yanlışları giderme adına yetkilileri harekete geçirdi.

SORUN NASIL ÇÖZÜLECEK?

Vali Okay Memiş’in talimatıyla özellikle kel görünümü ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılması ve çevrenin ivedilikle ağaçlandırılması istendi. Ancak sorunun nasıl çözüleceği, bozulan doğal yapının yerinde nasıl bir uygulamanın yapılacağı merak konusu olurken, yine internet üzerinden yapılan bir değerlendirmede şu görüşler dikkati çekti:

BİR ÇAPSIZLIK SÖZ KONUSU

“- Basında artık klişeleşen bir başlık haline gelen ‘Çehresi değişen şelale’, “Yeni yüzüyle büyüleyen mağara‘ ve ‘Projenin tamamlanmasının ardından görenleri kendine hayran bırakan göl‘ haberleri, Türkiye’nin doğal mirasının adım adım yapılaşmaya kurban edildiğine işaret ediyor. Milyonlarca yılda oluşan bir doğal mirasın çehresinin bir iki ay içinde değiştirilmesi, üstelik bunun kamu kaynakları harcanarak yapılması Türkiye’nin doğa koruma ve doğal alanlardan yararlanma politikasının çapsızlığının göstergesi.

NİTELİKSİZLİĞE KURBAN EDİLİYOR

Ziyaretçi sayısına odaklı turizm, bu alanların niteliksizliğe kurban edilmesine yol açıyor. Bilgisayar başında hazırlanan ‘animasyon’ projeler, adeta birer deli gömleği gibi doğal alanlara giydiriliyor.

Doğal alanlarda inşa edilen seyir terasları, yürüyüş ve bisiklet yolları, asansörler, lokanta, kafeterya, mescit, bebek emzirme odaları ve onlarca değişik amaçlı yapılar bu alanları ‘doğal’ olmaktan çıkararak adeta kentlerdeki sıradan parklardan birine dönüştürüyor.

Aslında bugün toplumun büyük bir kesimi çok farkında olmasa da yaşanan bu süreç gelecekte bir tür doğa kırıcılık dönemi olarak anılacak. Bir türlü sonu gelmeyen bu yıkımın son örneklerinden biri de Erzurum’da yaşanıyor. Çoruh Vadisi’nde bulunan Uzundere ilçesindeki ünlü Tortum Şelalesi’nde Erzurum Valiliği eliyle yürütülen proje kapsamında şelale çevresi yapılaştırılıyor.”

HESABI SORULSUN

Şimdi herkes olumsuzluk seslerinin çok daha fazla yükseldiği Tortum Şelalesi’nde Vali Okay Memiş’in iyiniyetlinin suistimal edilerek yapılan yanlışların nasıl giderileceğini ve yanlışı yapanlardan hesabının sorulup-sorulmayacağını merak ediyor. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.