Dolar 32,3869
Euro 35,2153
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

TORTUMLU İNGİLİZ MEMET’İN ÖYKÜSÜ

TORTUMLU İNGİLİZ MEMET’İN ÖYKÜSÜ
29 Temmuz 2020 22:03 | Son Güncellenme: 29 Temmuz 2020 22:12

TORTUM‘un Poçens Köyü’nde (Alapınar) doğacak, ilk mektebin ardından akşam ortaokulu ve akşam lisesini zor şartlar altında tamamlayacak, üniversite sınavını kazanmanın yolunun ancak ve ancak İngilizce’yi öğrenmekten geçtiğine inanacak, kısa zamanda binlerce İngilizce kelime ezberleyerek aşılması zor görünen engeli aşmayı, yani üniversite giriş sınavlarını kazanarak başaracak, ardından Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kayıt yaptırarak hedefinize ulaşacaksınız.

Bugün 55 yaşında iki çocuk babası bir İngilizce Öğretmeni olarak hayatını sürdüren Mehmet Duvar’ın insanı etkileyen başarı öyküsünün başlangıcı böyle.

HAYALLERİ ARASINDA TANITIM İLK SIRADA

Çileli hayattan kurtuluşun kapısı olarak gördüğü eğitimini zor şartlar altında sürdüren, bir yandan okuyan, bir yandan çalışan, tercümanlık yaparak dilini daha da geliştirmeye gayret eden Mehmet Duvar’ın hayalleri arasında; hem kendi köyünü ve hem de haftasonu konuk ettiği dostları Süleyman Çam ile Recep Kelkitli’nin fotoğraf çekilirken, arkalarına fon yaptıkları komşu Tortumkale’yi dünyaya tanıtmak geliyor.

İNGİLİZLER’İ BİLE ŞAŞIRTMIŞ

Öğretmen olarak göreve başladıktan sonra, çıtayı daha yukarılara taşıyarak, İngilizce’yi, İngilizler’i bile şaşırtacak güzellikte konuşmaya başlayan, bu özelliğinden dolayı adı “İngiliz Memet”e çıkan Mehmet Duvar Hoca,  görevini Erzurum’da bir okulda sürdürüyor, fırsatını yakaladığı an da “çok sağlam” diye övündüğü Ford Escort’una atladığı gibi, soluğu köyünde, Alapınar’da alıyor.

BURAM BURAM TARİH KOKUYOR

Alapınar, Erzurum’un saklı kalmış cennet köşelerinden birisi. Kent merkezine 50, bilemediniz 55 kilometre ötede, yemyeşil bir vadinin içine gizlenmiş olan Alapınar, sadece doğal güzellikleri ile değil, Cenevizliler’den kalma tarihi kalıntıları ve mağaraları ile de dikkat çekiyor.

BOTANİK PARKTAN FARKSIZ

İngiliz Memet’in, Alapınar Köyü’ne yaklaşık 2 kilometre ötedeki bahçesi, botanik parktan farksız. İngilizce’yi anadili gibi konuşuyor ve yazıyor olmanın faydasını, bilgisayarın başına oturup da internet üzerinden dünyaya açıldığında gören Mehmet Hoca, bahçe bitkileri konusunda gördüğü farklı uygulamaları kendi bahçesindeki ağaçlar üzerinde uygulayarak önemli başarılar elde etmiş.

FARKLI ÖZELLİKTE ÇOK SAYIDA MEYVE

Bir zamanlar suyu çok daha gürül gürül akarken, uygulanan HES projesi nedeniyle debisi hayli düşen Yellitepe Deresi’nin her şeye rağmen büyük bir canlılık ve güzellik kattığı bahçesinde çok sayıda farklı özelliklere sahip meyve ağaçları üretmeyi başaran İngiliz Memet, bir ziraatçi hassasiyetiyle değil, yavrusunun üzerine titreyen bir ana şefkatiyle bahçesinin bakımını yapıyor.

4 AYRI MEYVE BİZİ ŞAŞIRTTI

Kimi zaman gece karanlığında, kimi zaman ay ışığında ağaçlarını sulayan ve bahçesinin bakımını yapan, internet üzerinden öğrendiği aşılama teknikleriyle de meyve ağaçlarının ürünlerini farklılaştıran Mehmet Hoca’nın aynı ağaçta 4 ayrı meyve üretmeyi başardığını öğrendiğimizde hayli şaşırdık.

Bu tekniği uygulayarak, aynı ağaçtan farklı meyveler elde eden ziraatçiler, üreticiler ve hatta köylüler mutlaka vardır. Ancak biz böyle ilginç bir olayla ilk defa Tortumlu İngiliz Memet’in Alapınar’daki bahçesinde karşılaşıyorduk.

FINDIK AĞACI BİLE VAR

Toplamda 15 kadar değişik türde meyve ağacının bulunduğu botanik bahçeye, sessizliği çağıldayan haliyle yırtan derenin sağladığı katkı, kendini tüm canlılığı ile gösteriyor. Elma, armut, üzüm, kiraz, vişne, erik gibi meyve ağaçlarının yanında, Karadeniz’e özgü fındık ağacının bile ürün verdiği botanik bahçede, İngiliz Memet’in göğsünü en çok da hiç şüphesiz 4 ayrı meyve veren özel ağacı kabartıyor.

TANITMAK VE TURİZME KAZANDIRMAK GEREK

Ayva, armut, elma ve muşmula veren ağacın yanında, bahçede yine aşılama yöntemiyle farklılaştırdığı başka ağaçlar da bulunan İngiliz Memet, yörenin mevcut potansiyelinin, dereleri, dağları, mağaraları, tarih kokan köşeleriyle turizme kazandırılması gerektiğini belirtmeden geçemiyor.

Şehir merkezine çok da uzak olmayan yörenin tanıtıma muhtaç olduğunu, bunun için de kendi imkanları ile internet üzerinden birşeyler yapmaya çalıştığını belirten İngiliz Memet, her şeye rağmen yarınlara umutlu bakmayı sürdürüyor. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.