TAKVİMyapraklarının 13.12.2011’i gösterdiği gün, Yakutiye İlçesi sınırları içinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik yayınlar üzerine bir açıklaması yayınlanmış Belediye Başkanı Ali Korkut’un.
Gavurboğan Mahallesi’nin adıyla, sanıyla tarihten ve hafızalardan silinmek istendiğini bildiren haberlere tepki gösteren Başkan Korkut, açıklamasında hayli “üst perdeden” konuşmuş ve Erzurum Ajans’ın haberine göre, aynen şunları söylemiş:
“- Biz, `Gavurboğan` ünvanı verilen mahallenin adının değil, basit şekilde yapılan binalarının ortadan kaldırıldığını açıkladık. Yoksa, Gavurboğan ismini yeni kurulacak yerleşim alanlarında yaşatacağız. Bizim milli ve kültürel geçmişe sahip çıkışımız, işlerimiz ile ortadadır.”
Başkan Korkut, konuyla ilgili olarak daha sonra şöyle devam etmiş:
ARKADAŞLAR KÜÇÜK BİR YANLIŞ YAPMIŞLAR! “Maalesef arkadaşlar ifadede küçük bir yanlışlık yapmışlar. Sanırım gözden kaçmıştır. Kentsel dönüşüm ile ortadan kalkan `Gavurboğan` ismi değil, basit usulle yapılardan oluşan mahallenin kendisidir. Tarihi ismi var diye, çamur ve taştan yapılmış, deprem ve benzeri doğa olaylarında can kaybına yol açacak binaları yıkmama gibi bir şansa sahip değiliz. Burada yürüyecek süreç şöyledir; Gavurboğan mahallesinin de içerisinde yer aldığı Kentsel Dönüşüm Projelerimiz başarılı bir şekilde uygulanacaktır. Yeni kurulacak yerleşim alanlarında “Gavurboğan” ismi yaşatılacaktır. İsmin kentsel dönüşümle ortadan kalkması söz konusu değildir, ortadan kalkan eski ve virane konutlardır. Biz bunları yıkarak insana yaraşır, insan onuruna uygun yaşam alanları kuracağız.” GAVURBOĞAN`IN TARİHİ Ruslar, 1828, 1856, 1877-1878 ve 1916 olmak üzere Erzurum`u 4 kez işgale yeltenir. Bunlardan biri var ki, bir mahallenin ünvan almasına vesile olur. 1856 yılıdır. Ruslar ikinci kez işgale hazırlanır. Erzurum halkı tehlikeyi sezer ve hazırlığa başlar. Direnişin şekli, evlerde yapılan toplantılarla belirlenir. Bu arada Ruslar, ilerlemektedir. Karskapı`ya kadar gelir ve alınan önlemlerin yoğun olduğunu görünce, kente güneyden, yani Hasani Basri Mahallesi`nden girmeye karar verirler. Rus Ordusu`nun başına kıyamet burada kopar. Baltasıyla, satırıyla, nihayet yumruğu ile Rus askerine karşı koyan halk destanlaşır. Ruslar, çareyi çekilmekte bulur. O günün Valisi Feyzullah Paşa, mahalleye gelerek halkı tebrik eder ve Hasani Basri Mahallesi`ne `Gavurboğan` ünvanı verir. Gavuru boğanlar, 93 harbi olarak bilinen 1877-78 savaşında da yine Ruslar`a Aziziye Tabyası`nı dar eder.
BAŞKAN, SÖZÜNÜ TUTMALIDIR erzurumdanhaberler.com olarak gündeme taşıdığımız “Gavurboğan’ı böyle boğdular” haberimizden yola çıkarak, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’a, önce verdiği sözleri hatırlatıyor, sonra da o sözlerini tutmaya ve vaadlerini yerine getirmeye çağırıyoruz.
Erzurum’un tarihi mekanlarının çoğusunun ya yerle bir edildiğini ya da isimlerinin değiştirildiğini gören ve bilen insanlar, duydukları, gördükleri ve yaşadıkları kültürel yıkımdan sorumlu tuttukları Başkan Korkut’u, Erzurum’un tarihi dokusuna sahip çıkmaya çağırıyor, “Sayın Başkan, daha nereye kadar şehri betonlaştıracaksınız? Sürekli bina dikmekle, insan onuruna yakışır yaşam alanları oluşur mu?” diye sormaktan kendilerini alamıyorlar.