Dolar 32,5559
Euro 34,8781
Altın 2.429,59
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 22°C

BAL DEĞİL, ZEHİR ÜRETİYOR, HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR

BAL DEĞİL, ZEHİR ÜRETİYOR, HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR
14 Ekim 2016 15:45

08-bal-byk

BOYALI MISIR ŞURUBU İLE BAL ÜRETİYORLAR

ZEKAİ KAYA ismi, çoğu insana hiç de yabancı gelmez.

Uzun yıllar siyasetin içinde olan, Ülkü Ocakları Başkanlığı yapan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanlığı görevini yıllarca yürüten, aynı partiden milletvekili adayı olmak için görevinden ayrılan bir isim o.

Şimdilerde arıcılık yapan, bal üreten Zekai Kaya, işin içine girdikten sonra, sektörde yaşanan rezalet ve sahtekarlıklara bire bir tanık oldu.

“Bal değil, zehir üretiyor, halkın sağlığını da hiçe sayıyorlar” diye feryat eden Zekai Kaya, “Erzurum balı adı altında piyasaya mısır şurubundan yapılma, ne olduğu çok da bilinmeyen bir ürün sunuyor, bu şehrin adını da kötüye çıkartıyorlar. Bu yanlışlığa dur denilmesi gerekir” uyarısı yaptı.

Konya’dan getirilen, son zamanlarda boya katılarak da renklendirilen şurupların, Karadeniz kökenli arıcılar tarafından arılara yedirildiğini belirten Kaya, erzurumdanhaberler.com’a şu açıklamalarda bulundu:

KARADENİZLİ ARICILAR 10 LİRAYA BAL SATIYOR

“-Vatandaş olarak kimse, ilk bakışta satınaldığı balın iyi mi, kötü mü olduğunu bilemez. Bunun için tahlil raporu gerekir. İnsanımız, satıcının sözüne itibar ederek bal alıyor. Karadeniz kökenli arıcılar, bugün kilosu 10 liradan bal satıyor. 10 liraya bal olmaz. O bal değil, yüzde 60’ından fazlası mısır şurubundan ibaret, boyalı, zehirli bir maddedir. Erzurum, balı ile ünlü bir şehir. Hakiki Erzurum balının, Anzer balından hiç farkı yok, hatta üstün tarafları vardır. Öyle sanıyorum ki, bizim şekersiz balımızı batı illerinde Anzer balı diyerik, kilosu en az bin liradan satıyorlar. Biz ise, şekersiz balı 50 liradan satamıyoruz. Bilim insanları, Erzurum balında binin üzerinde çiçek özü olduğunu söylüyor. Başta Tarım Müdürlüğü olmak üzere, konuyla ilgilenen kuruluşların ve bilim insanlarının Erzurum balına sahip çıkması ve istismarı önlemesi gerekir.”

ARICILAR, YETKİLİLER TARAFINDAN TAKİBE ALINMALI

Arıcılığın, Erzurum’un ekonomisini kalkındıracak büyüklükte bir pazar olduğunu, ancak kimsenin bu pazarla ilgilenmediğini belirten Kaya, “Erzurum deyimiyle oğlan yiyir oyuna, çoban yiyir goyuna (koyun) gidir. Bahar aylarında, karın kalkmasıyla birlikte bölgemize akın akın arıcı geliyor. Bu arıcılara niye kimse müdahale etmiyor, anlamak mümkün değil. Hele Rize’ye, hele Ayder’e gidin bakalım ki, size izin verirler mi? Devletin bu işin kuralına göre yapılması için, önlem alması gerekiyor. Bal’a da, tıpkı fındığa, çaya, şeker pancarına, tütüne uygulandığı gibi, başfiyat vermesi ve arıcıları yakın takibine alması gerekir. Ben, son yıllarda giderek artan kanser vakalarının sebeplerinden birisini de bal adı altında satılan zehirli maddeleri görüyorum” diye konuştu.

Siyaseti bıraktıktan sonra, kendisine iş olarak arıcılığı seçen, bir yıldan fazla zamandır da dağbaşlarında arılarla birlikte, en az onlar kadar hummalı şekilde çalışan Zekai Kaya, ürettiği süzme balın kilosunu 40 liradan satışa sunduğunu söyledi. “Bal-Kaya” diye bir de marka oluşturan Zekai Kaya, peteğin de fiyatını 35 liradan satışa sunduklarını hatırlattı.

Bal-Kaya ürünlerinden almak isteyenler, Zekai Kaya’yı 0532 445 85 56 arayarak siparişlerini verebilirler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.