Dolar 32,5995
Euro 34,7919
Altın 2.496,49
BİST 9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

DOĞALGAZ KAZISINDA ORTAYA ÇIKAN BÜYÜK TESADÜF

DOĞALGAZ KAZISINDA ORTAYA ÇIKAN BÜYÜK TESADÜF
13 Haziran 2017 07:31

ERZURUM Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından Alaybeyi ve Çayırtepe Köyleri’nde yapılan kazılarda elde edilen bulgular, bilinen tüm tarihi gerçekleri çöpe gönderdi.

Doğalgaz boru hattının döşenmesi sırasında tesadüf edilen  bulgular, 7 bin yıllık bir kültürü ortaya çıkardı. Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, “Anadolu’nun en büyük tarihi yaşam alanı ile karşı karşıyayız. Çok heyecan verici olaylar yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz” dedi.

Azerbaycan’dan gelen doğalgaz boru hattının geçtiği Çayırtepe (Müdürge) Köyü arazilerinden tarihi bulgu ve kalıntılar çıkınca, durum Müze Müdürlüğü’ne bildirildi. Alınan duyum sonrası harekete geçen ekipler, yer altında inanılmaz zenginlikte ve büyüklükte bir tarih yattığını tespit edince, boru hattının güzergahının değiştirilmesini istedi, gereğini de yaptılar.

Erzurum Müze Müdürü olarak, görev yaptığı yıllar içinde, 38 farklı kazı çalışmasına imza atan Mustafa Erkmen ve ekibi, “4 bin yıllık” bir geçmişe sahip olduğu bilinen yöre kültürünün, elde edilen bulgular sonrasında, en az 7 bin yıllık olduğunun belirlendiğini söyledi.

HERKESİ HEYECANLANDIRDI

Mustafa Erkmen’in, Müzeler Haftası nedeniyle hazırladığı ve yaptığı sunum, herkesi heyecanlandırdı.

Eski çağlardan beri, çok farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığı bilinen Erzurum’da, doğalgaz kazısı ile birlikte ortaya çıkarılan bulgular, bilinen bütün tarihi gerçekleri altüst etti.

Eski adı Müdürge olan Çayırtepe Köyü’nün 1,5 kilometre daha doğusunda, oldukça sulak olan bir alanda geçtiğimiz yılın yaz aylarında kazı yapıldı. Son derece küçük bir alanda yapılan kazıda katmanlaşmış bulgulara rastlandı.

Mustafa Erkmen, elde edilen bulguların kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi, “Anadolu’nun şu ana kadar tespit edilebilmiş en büyük tarihi alanı ile karşı karşıyayız. 7 bin yıllık bir kültürün üzerinde yaşıyoruz” dedi.

Yörede erkeklerin egemen olduğu bir yaşam biçimi düşüncesinin, bulunan tanrıça heykelleri ile çürüdüğüne işaret eden Erkmen, konuyla ilgili olarak erzurumdanhaberler.com’a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

TÜBİTAK’TA KARBON ANALİZİ YAPTIRILDI

“Herkesin bildiği bir Karaz kültürü var. Bu kültür, Kafkaslar’dan başlayıp, Filistin’e kadar uzanan koca bir coğrafyayı kapsıyor. Çayırtepe bulguları, puzzlenin parçaları gibi, o kültürü tamamlıyor.Müze Müdürlüğü olarak Çayırtepe’de kazı yaptık, istediğimiz sonuca ulaşınca, kazdıoğımız çukurları kapattık. Erzurum Müzesi olarak Aziziye ilçesi’ne bağlı Alaybeyi Mahallesi’nde de geçen yıl kazılar yaptık. 4 ay süren kazılarda MÖ 4720-4553 dönemi Kalkalotik, Erken Tunç Çağ ile Erken ve Geç Demir Çağ evrelerine ait yaşam yerleri ve mezarlar ortaya çıkardık. Sahada topladığımız kemik ve ahşap türü malzemeleri TÜBİTAK laboratuvarlarında analiz ettirdik. Aldığımız karbon sonuçları, bize Erzurum’daki yaşamın ve kültürel dokunun en az 7 bin yıl öteye gittiğini gösterdi. Bilimsel veriler, bu coğrafyanın tarihini değiştirecek nitelikte.”

ERZURUM, TARİH YAZMAYI SÜRDÜRECEK

Coğrafyada yaşayan insanların hangi ırka mensup olup-olmadıklarını şimdilik bilmediklerini belirten Müze Müdürü Erkmen, “Bu da ayrı bir çalışmayı gerektiriyor. Yanlız şurası bir gerçek ki, Kafkasya’dan, taa Filistin’e kadar uzanan Karaz külterenen merkezi Erzurum. Elde ettiğimiz tüm bulgular buna işaret ediyor. İleriki yıllarda yapılacak kazılarda, çok daha önemli bilgi ve bulgulara ulaşılacağı kesin. Erzurum, tarih yazmayı, dolayısıyla insanları şaşırtmayı devam ettirecek” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

  1. ömer faruk kızılkaya dedi ki:

    Öztürk abi haberden ötürü tebrik ederim. İnşallah daha disiplinli ve daha geniş kazılar yapılır. Ben bunu daha önce gazetede yazmıştım. Çayırtepe’deki kazı alanı devede kulak denilecek kadar. Hatta tepede de o kentin kalesi var. Selamlarımı sunuyorum.