Dolar 32,5120
Euro 34,9490
Altın 2.435,29
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C

MAKETLERE KAPALI ALAN BULUNAMADI

MAKETLERE KAPALI ALAN BULUNAMADI
14 Kasım 2021 14:11 | Son Güncellenme: 14 Kasım 2021 14:48

DÜNYADA bir eşi daha bulunmayan, İslam’ın üç önemli merkezine ait kutsal mekanların bire bir aynısı olan maketlerin Çifte Minareler macerası kısa sürdü.

Erzurum’un önemli sanatçılarından, ismi il sınırlarının ötesine taşmış Doğan Hattatoğlu tarafından yıllarca süren çalışmalar sonucu ortaya çıkan ve Ulu Cami’de farklı dönemlerde bir araya getirilen ve mabedin simgesi haline gelen maketler, bir sure önce müzeye dönüştürülen Çifte Minareli Medrese’ye taşınmıştı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün başlattığı bir çalışma ile Çifte Minareli Medrese. kültür ve sanat eserleri müzesine çevrildi. Uzun süre kapıları müze hazırlığı için kapatılan Çifte Minareler’de, Ulu Cami’de yer alan Kabe-i Mazzama, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa maketlerinin de sergilenmesi düşünüldü, dolayısıyla maketleri yapan Doğan Hattatoğlu’ndan izin istendi.

Çifte Minareli Medrese’de maketleri çok daha fazla insanın görme şansı yakalayacağını düşünen Hattatoğlu, gerekli önlemlerin alınması şartıyla taşınma işine onay verdi.

Ancak Çifte Minareli Medrese’de, kapalı bir alan yerine avlunun ayvanına yerleştirilen, dolayısıyla soğuk-sıcak tehlikesi ile karlı karşıya kalan eserlerin aynı yerde ağır kış şartlarına dayanamayacağı da anlaşılınca eski yerlerine nakline karar verildi.

Yapılan uzun görüşmeler sonrasında, dünyada eşi olmayan, kimsenin yapma beceri ve şansının olmadığı, Erzurum’a ayrıcalık katan üç eser yeniden Ulu Cami’ye taşındı ve eski yerlerine konuldu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.